Schakelaars in een domotica systeem

Een belangrijke keuze bij de aanschaf van uw domoticasysteem: welke schakelaars wilt u gaan gebruiken. Een domoticasysteem is in staat om alle techniek in uw huis aan te sturen, maar niet elk type schakelaar is daarvoor geschikt. Kort gezegd zijn er twee typen "schakelaars" voor domoticasystemen; bedrukt en niet bedrukt.

Niet-bedrukte schakelaars

Met niet-bedrukte schakelaars bedoelen we schakelaars waarop geen tekst zichtbaar is. Deze hebben een conventionele uitstraling, waarbij je zou verwachten dat de functionaliteit ook conventioneel is: bij een druk op de knop gaat het licht aan of uit bijvoorbeeld. Wanneer u veel waarde hecht aan een minimalistische look van uw schakelmateriaal, zijn bijvoorbeeld de design schakelaars van Basalte een goede keuze. Met Basalte schakelaars heeft u een ruime keuze in materialen die uitstekend passen bij elk type interieur. Zelfs het bedienen van uw zonwering en audio/video is mogelijk met deze schakelaars, maar het is de vraag of u dit moet willen, tenzij u uw visite bij elk bezoek uit wilt leggen dat er niet op de knop rechtsboven gedrukt mag worden omdat dan de audio installatie uit zal gaan. Bij het gebruik van blanco schakelaars adviseren wij dan ook de functionaliteit hiervan zo veel mogelijk te beperken tot het schakelen van verlichting. Dit kunnen scenes zijn voor het hele huis bij binnenkomst, of simpelweg die ene lamp in de keuken.

Bedrukte schakelaars

Bedrukte schakelaars zijn schakelaars waarop met tekst is aangegeven welke functie de verschillende knoppen hebben. Zo kunt u denken aan een knop met de tekst "Dineren", die ervoor zorgt dat de verlichting precies zo wordt ingesteld als u wilt tijdens een diner, en daarnaast wordt bijvoorbeeld uw favoriete radiostation op de achtergrond ingeschakeld. Of een knop "Slapen", die de verlichting in huis uitschakelt, het alarmsysteem activeert en de verwarming in huis omlaag stuurt. Door visuele terugkoppeling (de knop "Slapen" licht op) weet u exact in welke stand het systeem zich bevindt.

Wilt u meer doen met uw schakelaars dan alleen verlichting? Dan adviseren we u te kiezen voor schakelmateriaal voorzien van tekst, zodat voor iedereen duidelijk is welke functie welke knop heeft.

Niet uitleggen

Als u uw gasten bij binnenkomst moet uitleggen hoe uw schakelmateriaal werkt, is er iets mis. Wij denken graag met u mee tijdens de ontwerpfase van uw systeem, en zorgen er zo voor dat de keuzes die u maakt op het gebied van ontwerp ook aansluiten op uw functionele wensen.

Wifi en gezondheid, de feiten

Op enig moment heeft u zich vast afgevraagd welk effect "wifi straling" heeft op uw gezondheid en die van uw kinderen. Zeker nu wifi vrijwel overal aanwezig is, zowel thuis als onderweg. 

De meesten van ons leven inderdaad in een omgeving gevuld met wifi signalen, een typisch huis heeft vrijwel altijd minimaal één router geïnstalleerd, en er zijn in het gemiddelde huis minstens vijf wifi apparaten aanwezig. We vertrouwen op wifi op school, verwachten wifi in hotels en zelfs op het terras kunnen we niet meer zonder wifi. We worden constant omringd door wifi signalen, en sommige mensen vrezen dat deze signalen invloed hebben op onze genetica, of andere schade kunnen toebrengen.

Een grote reden voor deze zorg is dat wifi signalen worden geassocieerd met een vorm van straling, een term die bij veel mensen zorg opwekt, en terecht! Maar om het potentiële gevaar van wifi goed in te schatten, is het belangrijk te begrijpen dat er veel verschillende vormen van straling bestaan waaraan het lichaam kan worden blootgesteld, met een groot verschil in het effect op de gezondheid.

Sommigen zeggen dat wifi geen enkel effect heeft op ons lichaam, vanwege de fundamentele principes van wifi signalen. Wifi opereert in de laag vermogen radio frequentie (RF) band, een spectrum dat een lage hoeveelheid energie produceert ten opzichte van andere radio toepassingen, laat staan vormen van elektromagnetische straling.

Het is waar dat bepaalde krachtige vormen van straling een negatief effect kunnen hebben op onze gezondheid, zonnestraling is hiervan een voorbeeld. Wifi wordt echter op een zo laag vermogen uitgezonden dat de kans op beschadiging van lichaamscellen of het ontstaan van bijvoorbeeld kanker nihil is. Om e.e.a. in perspectief te plaatsen: een wifi signaal is ongeveer 100.000 keer minder krachtig dan een traditionele magnetron, een apparaat waar vrijwel iedereen regelmatig gebruik van maakt.

Dit betekent echter niet dat de discussie voorbij is, er zijn onderzoeken beschikbaar die een link leggen tussen geheugenverlies en blootstelling aan draadloze signalen. Dit was vooral het geval wanneer de signalen dicht bij het hoofd werden uitgezonden, zoals bijvoorbeeld een telefoon die tegen het hoofd werd gehouden. Sommige van deze studies waren echter gesubsidieerd door bedrijven die producten leverden ter afscherming van RF signalen. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft, op basis van meer dan 25.000 onderzoeken gedurende drie decennia, verklaard dat er geen bewezen verband bestaat tussen laag vermogen RF signalen en gezondheidsrisico's.

Wifi specialist nodig?

Huis met Crestron domotica gekocht? Gefeliciteerd!

Heeft u een huis gekocht met een Crestron domotica systeem? Gefeliciteerd, u heeft een systeem in huis dat volledig is af te stemmen op uw persoonlijke wensen! De kans is aanwezig dat de vorige bewoners andere wensen hadden dan u nu heeft, maar dat hoeft geen enkel probleem te zijn. Ook voor de integratie van nieuwe systemen heeft u al een uitstekende basis in huis!

Uw huis bedienen met iPhone of iPad

Huis met Crestron domotica

Uw huis is voorzien van Crestron domotica, en wellicht heeft u techniek meegenomen die nog niet geïntegreerd is in uw systeem. Moet u nu uw hele domotica systeem vervangen? Nee, de kracht van Crestron is juist de integratie met reeds bestaande technieken. Omdat Crestron al meer dan veertig jaar actief is in de markt van systeemintegratie, is de kans enorm groot dat uw apparatuur prima is te integreren in uw systeem. Ook de bediening van uw huis met een tablet of smart phone is vaak d.m.v. een kleine aanpassing gemakkelijk te realiseren. Zo bedient u systemen die al voor de uitvinding van de iPhone in uw huis aanwezig waren van waar u maar wilt!

Upgrade van Crestron domotica

In uw huis wordt bijvoorbeeld de verlichting, audiovisuele apparatuur of thermostaat bediend met Crestron. Maar u wilt graag de laatste Nest thermostaat of uw eigen versterker kunnen bedienen. Of de afstandsbediening die u heeft is gedateerd en u wilt liever uw huis bedienen met een iPad of smart phone. Omdat vrijwel alle producten van Crestron "backwards compatible" zijn, werkt apparatuur die al jarenlang in huis aanwezig is prima samen met de laatste technieken. Neem even contact met ons op, en we informeren u graag over de vele mogelijkheden!

Wifi in huis

Toen uw Crestron systeem werd geïnstalleerd, was wifi in huis wellicht nog niet zo belangrijk als vandaag de dag. Omdat vrijwel alle mobiele apparatuur tegenwoordig afhankelijk is van een goed wifi signaal in huis, adviseren en installeren we graag wat in uw situatie de beste oplossing is. Omdat we naast Crestron specialist ook gespecialiseerd zijn op het gebied van goede wifi dekking in huis bent u zo verzekerd van een goed werkend domotica systeem in combinatie met een betrouwbaar wifi netwerk.

Geïnteresseerd in wat wij nog meer uit uw Crestron domotica systeem kunnen halen? Aarzel niet en neem contact op voor een vrijblijvende afspraak!

Huis met Crestron?

Wat is een HDMI switch?

Een HDMI switch, of HDMI matrix, kan je als TV- of filmliefhebber veel plezier bezorgen. Een HDMI matrix wordt ook wel een "multiroom HDTV systeem" genoemd, omdat hij het mogelijk maakt om meerdere HDMI apparaten (zoals Apple TV, Ziggo, Tele2 of KPN box) op meerdere locaties tegelijk af te spelen.

Dit betekent dat je een film vanaf je DVD of Blu-ray speler tegelijkertijd op al je TV's in huis kunt tonen, of op elke TV een ander beeld, of elke combinatie die daartussen zit. Een HDMI switch is vooral handig voor huishoudens met verschillende HDMI apparaten zoals Apple TV, die niet gebonden willen zijn aan een apparaat per kamer. Met een HDMI switch kan die ene Apple TV gebruikt worden in elke kamer in huis; druk bijvoorbeeld in de woonkamer op pauze, en kijk verder in de slaapkamer.

Wat zijn de voordelen van een HDMI switch?

televisie_met_HDMI_switch

Met een HDMI switch houd je de ruimte rondom de TV netjes. Geen kabels en kastjes in het zicht, en bij combinatie met een domoticasysteem slechts een enkele afstandsbediening. Apple TV en andere kastjes worden netjes weggewerkt op een centraal punt en kunnen op al je televisies worden bekeken. Geen extra kastje van Ziggo of Tele2 voor de televisie in de slaapkamer of kinderkamer; deel simpelweg slim apparaten in de verschillende ruimten.

Welke HDMI switch heb ik nodig?

Er zijn verschillende soorten HDMI switchen, maar veel voorkomende configuraties zijn de 4x4 en 8x8 HDMI matrix. Een 4x4 matrix kan een maximaal van 4 "bronnen" aan; denk aan een Apple TV, twee televisie (KPN, Tele2, Ziggo) kastjes en een Blu-ray of DVD-speler. Daarnaast kan een 4x4 HDMI matrix de beelden laten zien op vier beeldschermen. Zo toon je die live voetbalwedstrijd vanaf een enkel kastje op vier televisies in huis, of kijk je die film of serie vanaf een enkele Apple TV in zowel de woonkamer als de keuken.
Een 8x8 switch werkt op exact dezelfde manier maar, je raadt het al, heeft 8 bronnen en kan het beeld naar 8 televisies tegelijkertijd sturen.

Hoe werkt een HDMI switch?

cat5hdmi

Links: netwerkkabel Rechts: HDMI kabel

Ongeacht de grootte van de HDMI switch, of de keuze voor een 4K of 1080p HD model, je hebt hetzelfde nodig. De HDMI switchen die wij leveren (Crestron of HDAnywhere) werken beiden over een CAT5e/6 netwerkkabel. Vanuit de HDMI switch wordt het signaal over een enkele netwerkkabel verzonden naar de televisie. Heb je bijvoorbeeld een 4x4 HDMI switch en vier televisies, dan heb je dus vier netwerkkabels nodig, één naar elke televisie. Bij de televisie wordt een kleine ontvanger uit het zicht geplaatst, en vanuit die ontvanger gaat de HDMI kabel naar de televisie.

Waarom die kabels? Kan dat niet draadloos?

multiroomimage

Alhoewel draadloos muziek streamen naar alle kamers in huis tegenwoordig redelijk betrouwbaar kan, is dit voor hoge kwaliteit video niet het geval, zeker niet wanneer het tegelijkertijd naar meerdere kamers in huis moet gebeuren. Video vraagt een veel hogere bandbreedte dan audio en (zeker live) TV wil je liever niet zien bufferen. Met een bekabelde oplossing kun je tot 100 meter (en in speciale gevallen nog veel meer) ver alle bronnen tonen op je televisies zonder enig verlies van kwaliteit!

Maar hoe bedien ik dan mijn apparatuur?

Goede vraag, en hier zijn verschillende oplossingen voor. De eerste oplossing is het gebruik van "infrarood oogjes". Elke HDAnywhere switch wordt standaard geleverd met een infrarood ontvanger per TV. Op deze manier wordt het infrarood signaal "verlengd", en bedien je de Apple TV of Ziggo box centraal vanaf elke televisie.

Dan heb ik toch nog steeds verschillende afstandsbedieningen?

Inderdaad, met bovenstaande oplossing heb je voor elk apparaat dat je bedient nog steeds een aparte afstandsbediening nodig. Wil je al je apparatuur bedienen vanaf je iPad of een enkele afstandsbediening, dan gaan we praten over domotica. Wat domotica is, leggen we op deze pagina uit, maar simpel gezegd zorgen we er met domotica voor dat je al je apparatuur kunt bedienen vanuit een centraal punt. Zo kun je met een druk op de knop kiezen voor Apple TV in de woonkamer, waarna je televisie wordt ingeschakeld en het juiste signaal naar je televisie wordt verstuurd. Bediening van je Apple TV of welk apparaat dan ook vanaf een door jou gekozen apparaat, of dit nu je telefoon, iPad of speciale afstandsbediening is. Door het combineren van een HDMI switch met domotica heb je zo in elke kamer hoogwaardig beeld, geen kastjes en draden meer in het zicht, en bediening van al je apparatuur zonder een stapel afstandsbedieningen op tafel!

Wat kost een HDMI switch?

Zoals uitgelegd zijn er verschillende soorten HDMI switchen, maar hou rekening met ongeveer 1200 euro voor een 4x4 HDMI switch (1080p). Dat is natuurlijk veel geld, maar bedenk goed welke voordelen je hebt na installatie; geen aanschaf van extra Apple TV's per ruimte, geen extra TV abonnementen per kamer en toegang tot al je beelden op elke televisie in huis!

In elke kamer haarscherp beeld?

Wifi versterker, slecht idee!

wifi_frustratie

"Ik heb een wifi versterker gekocht, maar mijn verbinding is nog steeds slecht". Een veelgehoorde klacht, en hieronder leggen we u graag uit waarom een wifi "versterker" vaak meer schade aanricht dan problemen oplost.

Uw router staat hoogstwaarschijnlijk in de meterkast. Waarom dit een slecht idee is leest u op deze pagina met wifi tips, maar het gevolg is dat u een slechte verbinding heeft op verschillende plaatsen in huis. U zoekt op internet naar een "wifi versterker" en wanneer u uw bestelling ontvangt, installeert u de versterker. U heeft nu wellicht inderdaad dekking op de plekken waar u dat eerder niet had, misschien wel "vier streepjes" zelfs! Probleem opgelost, of toch niet?

Meer streepjes, goed teken! Toch?

Wanneer u uw laptop of smartphone verbindt met het wifi netwerk heeft u inderdaad verbinding, maar die lijkt een stuk trager dan hij was, en ook niet al te stabiel. Zelfs op plekken waar u eerder een prima verbinding had is deze nu een stuk minder. Die streepjes op uw telefoon zijn dus niet altijd een indicatie van de kwaliteit van uw verbinding.

Een wifi versterker installeren betekent per definitie storing en mindere prestaties

De reden? Storing op het wifi kanaal. De "wifi versterker" die u heeft gekocht, moet op hetzelfde kanaal opereren als uw router. Twee access points die op hetzelfde kanaal praten en dicht bij elkaar zijn geplaatst, storen elkaar per definitie. Een wifi versterker in huis halen betekent dus altijd mindere prestaties. Zie het als twee mensen die tegenover elkaar zitten en constant op hetzelfde moment praten. "Pardon, kunt u dat herhalen?". Dit is wat er, onzichtbaar voor u, continu gebeurt dankzij de installatie van uw wifi versterker.

De enige stabiele oplossing voor het uitbreiden van uw draadloos netwerk? Een draad.

We weten dat u waarschijnlijk in Google gezocht hebt naar een goede wifi versterker en dat u dit niet graag leest, maar de enige goede oplossing voor het uitbreiden van uw wifi netwerk is... een draad. Een access point, verbonden met een netwerkkabel die u legt naar de meterkast en daar aansluit op uw router. Zo heeft u draadloos internet zonder storingen en direct aangesloten op uw internet verbinding.
Het slechte nieuws is, dat die netwerkkabel er waarschijnlijk niet ligt. Het goede nieuws is, dat er hoogstwaarschijnlijk wel een ongebruikte COAX kabel in uw muur ligt die voor een paar tientjes vervangen kan worden door een netwerkkabel. Ons advies: investeer niet in die wifi versterker, maar in die kabel.

Mocht u op basis van deze informatie assistentie of advies nodig hebben, helpen wij u graag verder. Vul het contactformulier in en we helpen u graag verder!

Wifi bereik verbeteren?

10 tips voor wifi in hotels

Wifi in hotels vraagt om een andere aanpak. U heeft als hoteleigenaar te maken met zowel een hoge dichtheid aan gebruikers in bijvoorbeeld uw restaurant, als de uitdaging van hotelkamers met minder gebruikers. Daarnaast wilt u dat uw zakelijke gasten probleemloos hun applicaties kunnen gebruiken, maar ook niet-zakelijke toepassingen zoals het streamen van films moet mogelijk zijn. Hieronder geven wij u enkele tips voor de toepassing van wifi in hotels.

1) Plaats uw access point centraal

Een draadloos access point zendt het wifi signaal evenredig in alle richtingen. Dat betekent dat het signaal, wanneer u uw router in een hoek van uw restaurant of bij een raam plaatst, voor een groot deel verloren gaat. De aanschaf van een netwerkkabel is niet duur, en het verplaatsen van uw access kan een enorm verschil maken in het bereik van uw signaal.

2) Geef uw access point de ruimte

Omdat een wifi signaal door vele materialen geabsorbeerd kan worden, is het verstandig om deze zoveel mogelijk de ruimte te geven. Met de komst van 5 GHz als de nieuwe standaard, is dit een extra aandachtspunt; 5 GHz heeft vele voordelen, maar heeft t.o.v. 2.4 GHz extra moeite om door bijvoorbeeld muren te komen. Plaats een access point niet in of achter een kast of ander meubelstuk. Als uw gasten uw access point kunnen zien vanaf de werkplek, heeft u de juiste plek te pakken.

3) Plaats uw access point niet bij andere elektronica

Allerlei elektronische apparatuur kan uw wifi signaal verstoren; de magnetron, televisies en draadloze telefoons bijvoorbeeld. Alles met een elektromagnetisch signaal of een motor kan in theorie uw signaal beïnvloeden. Daarom is het verstandig uw access point niet direct bij uw televisie of andere audiovisuele apparatuur te plaatsen. Ook grote metalen objecten zoals archiefkasten of spiegels hebben een negatief effect op het signaal, en plaats uw router ook niet naast een aquarium omdat ook water het wifi signaal blokkeert.

4) Geef extra aandacht aan locaties met veel gebruikers

We lezen nog regelmatig claims van fabrikanten dat hun access points wel 700 gebruikers tegelijkertijd aan kunnen. Neem deze stellingen altijd met een flinke korrel zout. Er is niet één aanbieder die aan 700 gebruikers tegelijkertijd op een enkele radio een betrouwbare verbinding aan kan bieden. Dat heeft niets te maken met de kwaliteit van de apparatuur, dat zijn simpele natuurwetten. Ervaring leert dat als algemene regel gesteld kan worden dat rond de 30 gebruikers tegelijkertijd op een enkele radio de limiet is voor een betrouwbare verbinding. Wanneer het enkel gaat om het versturen van een tekstbericht of af en toe een webpagina laden, zijn deze getallen natuurlijk een stuk hoger, maar voor intensief gebruik houdt u minimaal 30 gebruikers aan als ondergrens.
Met deze limieten in het achterhoofd, is een enkel access point in bijvoorbeeld het restaurant ineens niet meer zo'n goed idee; een standaard access point heeft twee ingebouwde radio's en dat betekent dus maximaal 60 gebruikers. Niet genoeg om uw gasten een stabiele verbinding te garanderen. Moet u nu nieuwe kabels trekken en uw plafond vol hangen met extra access points? Niet per se, waar andere access points een limiet hebben van 2 radio's per access point, kunnen die van Xirrus tot wel 16 radio's worden uitgebreid. Zo biedt u met diezelfde netwerkkabel stabiel internet aan 480 in plaats van 60 gasten!

Xirrus_XR6000_inside

5) Stel prioriteiten voor het wifi verkeer

Uw gasten streamen graag de laatste films of series op hun laptop of tablet. Daar heeft u geen problemen mee, mits het de rest van uw gasten of personeel niet belemmert in het gebruik van hun verbinding. Niets is zo vervelend als wanneer de tablets van uw POS systeem geen verbinding kunnen maken, waardoor uw personeel geen bestellingen meer kan opnemen. Of het PIN apparaat dat de wifi verbinding verliest, waardoor extra oponthoud ontstaat op die toch al drukke momenten. Voor dergelijke problemen is een simpele oplossing, quality of service (QoS). QoS is in essentie niets meer dan prioriteiten stellen aan het verkeer dat op uw wifi netwerk verbinding maakt. U kunt bijvoorbeeld prioriteiten stellen op apparaat niveau (de tablets van uw medewerkers hebben altijd hoogste prioriteit, evenals het wifi PIN apparaat), maar ook op applicatie niveau (Netflix en andere streaming media hebben een lagere prioriteit). De kwaliteit van een wifi verbinding wordt altijd beoordeeld op het moment dat het mis gaat, door prioriteiten te stellen voorkomt u problemen, terwijl gebruikers van lagere prioriteit applicaties vaak niet eens merken dat hun snelheid even iets minder is. Netflix bijvoorbeeld buffert continu op de achtergrond omdat het hiermee al rekening houdt.
Wat ook vaak voor problemen zorgt bij wifi netwerken voor hotels of andere grotere locaties, zijn updates. Denk hierbij aan iOS (iPhone/iPad) updates of de laatste Android updates. Omdat deze updates tegelijkertijd beschikbaar komen voor al uw gebruikers, begint alle apparatuur in uw hotel tegelijkertijd de update te downloaden. Updates leggen regelmatig hele netwerken plat, terwijl ook dit zeer simpel op te lossen is d.m.v. prioriteiten. Geef simpelweg aan dat er een limiet is voor de bandbreedte die deze updates mogen gebruiken, de updates worden op de achtergrond gedownload en uw gasten en collega's kunnen zonder problemen gebruik blijven maken van uw wifi netwerk. Met Xirrus heeft u een eigen dashboard waarin u deze instellingen op een eenvoudige manier kunt aanpassen naar uw eigen wensen.

6) Gebruik een portal

Wanneer uw gasten verbinding maken met uw netwerk, is het verstandig een zogenaamde "portal" te gebruiken. Deze portal kunt u gebruiken voor zowel juridische als marketing doeleinden, maar kan ook de prestatie van uw netwerk verbeteren. Door uw gasten akkoord te laten gaan met de voorwaarden, maakt u hen ervan bewust dat u bepaalde regels stelt aan het gebruik van internet, het is tenslotte uw verbinding waarvoor u verantwoordelijk bent. Daarna kunt u uw gasten naar bijvoorbeeld uw Facebook of andere pagina leiden, wat u een extra kanaal geeft om met uw gasten te communiceren.
Tenslotte geeft het gebruik van een portal u de mogelijkheid om gebruikers na een bepaalde periode van inactiviteit opnieuw te laten inloggen. Hiermee voorkomt u dat er op de achtergrond applicaties continu gebruik maken van uw netwerk.

7) Geef vouchers uit

Voor sommige locaties kan het gebruik van wifi vouchers een goede manier zijn om extra omzet te genereren. Denk hierbij aan een voucher waarmee u uw gasten een uur lang wifi aanbiedt bij aanschaf van een consumptie. Genereer vanuit uw Xirrus portal eenvoudig vouchers die u inleest in uw POS systeem, en zorg zodoende voor extra omzet en een betrouwbaar netwerk voor uw gasten.

8) Plaats uw access points niet in de gang

Bij veel hotels zien we nog steeds gangen langs kamers volhangen met access points. Dit zorgt voor een uitstekende dekking, in de gang! Zoals eerder uitgelegd heeft een wifi signaal, en met name het steeds meer gebruikte 5 GHz, veel moeite met muren. Zeker wanneer het signaal vanuit een bepaalde hoek een muur bereikt, is de kans groot dat het zal terug stuiteren i.p.v. door de muur zal komen. Daarnaast zorgen meerdere access points in de gang voor onderlinge storing omdat het aantal frequenties, zeker op 2.4 GHz, beperkt is.

9) Breng het signaal naar uw gasten

Omdat een hotelkamer nu eenmaal is voorzien van minstens vier muren, is de meest logische plek voor het aanbieden van een wifi signaal een plek binnen die vier muren. Vrijwel elke hotelkamer is tegenwoordig voorzien van een netwerkaansluiting, waarop een access point is aan te sluiten. Maar daarmee raakt u ook een kabel kwijt voor bijvoorbeeld de telefoon. Voor deze toepassing heeft Xirrus de XR-320 uitgebracht; dit access point wordt over de netwerkkabel voorzien van stroom, kan in de hotelkamer geplaatst worden en biedt drie extra netwerkaansluitingen waarop bijvoorbeeld een telefoon direct kan worden ingeplugd. Op deze manier brengt u hoogwaardig wifi naar elke hotelkamer, zonder verlies van netwerkpoorten.

XR320

10) Meten is weten

Er zijn verschillende apps waarmee u het bereik in kaart kunt brengen, en de zwakke plekken kunt vinden. Met apps als Cloudcheck of Amped's Wi-Fi Analysis kunt u eenvoudig bepalen of de locatie van uw access point de juiste is. Daarnaast kan het ook nog zo zijn, dat uw eigen internetverbinding het probleem is. Hou dus op momenten met slechte prestaties uw router in de gaten, en upgrade waar nodig uw verbinding. Als stelregel geldt, dat wanneer uw verbinding met een netwerkkabel dezelfde problemen geeft, u het probleem niet in uw wifi netwerk hoeft te zoeken.

Voor meer informatie over wifi voor hotels verwijzen wij u graag naar onze speciale website over dit onderwerp.

Wifi in uw hotel verbeteren?

Zakelijk wifi

Zakelijk wifi, dat vraagt om een andere aanpak

DomoticABC is trots te melden dat wij vanaf heden Xirrus authorized partner zijn. Xirrus is al jarenlang pionier en trendsetter op het gebied van zakelijk wifi, en dan met name wifi voor vergaderlocaties, het onderwijs en de hospitality markt. Met haar gepatenteerde formule is Xirrus de enige aanbieder die meer dan 2 radio's per access point aan kan bieden, waarbij elke radio ook nog eens softwarematig kan worden ingesteld op 2.4 of 5 GHz. Andere aanbieders leveren hun apparatuur gebruikelijk met een twee vaste radio's, een 2.4 en een 5 GHz. Nu de trend van aanbieders als Apple en Samsung is om volledig over te gaan naar 5 GHz, betekent dat een verlies van de helft van de capaciteit. Niet bij Xirrus, ziet u dat het gebruik van oudere technologie afneemt, dan schakelt u eenvoudig de radio over naar 5 GHz. Zodoende lukt het Xirrus keer op keer weer om het best uit de tests te komen met betrekking tot total cost of ownership (TCO).

XirrusAuthorized

Wifi voor hotels

Wifi in hotels kan vaak een uitdaging zijn. Uw gasten verlangen een verbinding zoals ze die thuis gewend zijn, en verwachten dat Netflix en Youtube net zo soepel afspeelt als thuis. Maar wanneer er een nieuwe iOS update beschikbaar is, zorgen al die iPhones en iPads in uw gebouw voor een netwerk waarop zelfs uw PIN apparatuur problemen heeft met verbinden. Met de apparatuur van Xirrus neemt u de controle in handen. Bepaal exact de toegestane bandbreedte per applicatie, en geef aan welke apparatuur of applicatie voorrang krijgt boven het andere. Omdat al deze informatie is opgeslagen in uw access points, gebeurt dit al voor het verkeer uw eigen netwerk betreedt. Zo zorgt u voor een stabiele verbinding voor al uw gasten, terwijl uw kritische bedrijfsprocessen gegarandeerd blijven werken.
Gebruik vouchers vanuit uw POS systeem waarmee uw klanten na aanschaf van een versnapering een uur wifi kunnen gebruiken, leid uw gasten naar uw social media pagina voordat men toegang krijgt tot uw netwerk, etc.

wifi voor hotels

Wifi voor vergaderlocaties

Wifi in vergaderzalen is een uitdaging op zich. Uw spreker verwacht zijn of haar presentatie draadloos te kunnen presenteren, terwijl uw gasten constant toegang willen tot hun laatste e-mails en documenten. Daarnaast zijn er per ruimte aanzienlijk meer gebruikers en dus apparaten die verbinding zoeken met uw netwerk. Met een Xirrus array heeft u niet meer meerdere fysieke access points per zaal nodig; een enkele netwerkkabel voorziet uw ruimte van 2 tot 16 radio's. Waar u eerder tot wel 8 kabels moest laten leggen per ruimte, is één kabel nu genoeg voor nog betere prestaties. Ook hier kiest u welke apparatuur of applicaties prioriteit dienen te krijgen boven de anderen. Zo stelt u bijvoorbeeld in dat social networking gedurende de pauze wat meer de ruimte krijgt, maar tijdens vergaderingen of trainingen beperkt wordt ten koste van bedrijfskritische applicaties.

Wifi voor het onderwijs

Ook wifi in het onderwijs vraagt om een specifieke aanpak. Wist u dat een student tegenwoordig gemiddeld drie draadloze apparaten bij zich draagt? Wanneer uw infrastructuur is opgesteld op basis van een enkel apparaat per persoon, zal de gebruikservaring al snel te wensen over laten. Door het verkeer al te beperken voor het uw netwerk betreedt, voorkomt u problemen en garandeert u een stabiele verbinding voor studenten en leerkrachten. Zodoende kan die ene leerling die uw netwerk gebruikt voor het downloaden van de laatste films er niet voor zorgen dat de ervaring van de rest van de gebruikers hier onder lijdt. Geen lokalen meer vol access points die onderling voor storingen zorgen maar een enkele netwerkkabel per lokaal, met een modulair uitbreidbare en aanpasbare oplossing van Xirrus.

Bent u geïnteresseerd in wifi voor de zakelijke markt? Of het nu gaat om wifi voor hotels, wifi in het onderwijs of wifi voor vergaderlocaties, wij bieden u met de producten en diensten van Xirrus een toekomstgerichte oplossing met een lage TCO en een hoge beschikbaarheid. Neem contact op voor meer informatie, een gratis scan op basis van uw plattegrond of een testopstelling bij u op locatie.

wifi voor het onderwijs

Betrouwbaar zakelijk wifi?

Kortingsactie

Nu tijdelijk introductiekorting op de installatie van uw domoticasysteem

In samenwerking met WonenWonen.nl biedt DomoticABC tijdelijk 50% korting op de installatie van uw eigen domotica systeem. Wilt u ook uw televisie, Apple TV en live TV kunnen bedienen vanaf uw iPhone, iPad of Android apparaat? Vraag dan nu vrijblijvend een offerte aan!

Aanbieding

Geen tafel meer vol afstandsbedieningen

Om bijvoorbeeld een aflevering van uw favoriete serie op Netflix te kijken dient u nu de afstandsbediening van uw televisie te gebruiken om de televisie aan, en op het juiste kanaal te zetten. Vervolgens heeft u de afstandsbediening van bijvoorbeeld uw Apple TV nodig om Netflix te selecteren en te bedienen. Wilt u het volume aanpassen, dan heeft u opnieuw de afstandsbediening van de televisie nodig, enzovoorts. Met een domotica systeem van DomoticABC bedient u al deze apparatuur en meer vanuit een enkele interface, zoals bijvoorbeeld uw iPad, smartphone en/of een enkele afstandsbediening.

Introductiepakket

DomoticABC biedt via WonenWonen.nl nu tijdelijk een introductiepakket aan, bestaande uit een Crestron processor die wordt aangesloten op uw apparatuur, en de installatie van de gepersonaliseerde Crestron App op uw tablet of smartphone. Zodoende bedient u bijvoorbeeld uw televisie, live TV, Apple TV en Blu-Ray speler vanaf uw telefoon of tablet.

50% korting op installatie

Omdat onze domotica altijd op maat wordt geconfigureerd, is naast de apparatuur ook het aansluiten en programmeren een belangrijk onderdeel van uw installatie. Wij bieden nu tijdelijk 50% korting op deze installatie. Geeft u bij uw gegevens s.v.p. op welke apparatuur u wilt bedienen, dan ontvangt u van ons een vrijblijvende offerte op maat.

Voorwaarden

Voor deze actie gelden de volgende voorwaarden:
- Uw televisie en te bedienen apparatuur bevinden zich op dezelfde lokatie
- Bij uw televisie is een vrije netwerkaansluiting aanwezig
- Bij uw televisie is een vrij stroompunt aanwezig

Ja, ik wil graag meer informatie!

keuze

Apple TV, Blu-Ray speler of KNP encoder. Wat wilt u bedienen? Geef ons uw afstandsbediening en we regelen het!

favorieten

Nooit meer zoeken naar uw favoriete zenders, met een druk op de knop zapt u vanaf nu naar elk gewenst kanaal!

multi

Bedien het volume van uw televisie en het zappen van zenders of Apple TV vanuit hetzelfde scherm!

Domotica is veel meer dan een universele afstandsbediening

Wanneer wij uitleggen wat domotica in huis betekent, en laten zien hoe je alle apparatuur in huis kunt bedienen vanaf een enkele afstandsbediening, tablet of smart phone, krijgen we regelmatig de vraag wat nu het verschil is met een "universele afstandsbediening". De vergelijking is begrijpelijk, maar in dit artikel zullen we proberen uit te leggen wat de fundamentele verschillen zijn.

Wat doet een universele afstandsbediening?

De kans is groot dat je in je woonkamer een televisie, DVD of Blu-Ray speler en bijvoorbeeld een Apple TV of andere mediaspeler hebt. Wellicht heb je ook een home cinema systeem (versterker) voor surround geluid. Deze apparaten hebben allemaal een afstandsbediening en worden individueel van elkaar bediend. Met een universele afstandsbediening als de Logitech Harmony zet je bij deze apparatuur een zogenaamde "hub" neer, die je koppelt aan de verschillende apparatuur. Hiermee wordt het mogelijk om alle apparatuur te bedienen met een enkele afstandsbediening. Zelfs het bedienen van verlichting is tegenwoordig mogelijk, mits er gebruik gemaakt wordt van een merk dat daarvoor geschikt is (zoals Philips Hue). Over het algemeen werken deze systemen op basis van het verzenden van een signaal, waarbij ervan uitgegaan wordt dat het signaal aankomt en het apparaat de opdracht heeft verwerkt.

Wat is dan het verschil tussen een universele afstandsbediening en domotica?

Het "toverwoord" bij domotica zoals de systemen van Crestron is integratie. Omdat een Crestron domotica systeem vrijwel alle gangbare protocollen in de markt ondersteunt, is ook vrijwel elk apparaat te koppelen aan het domotica systeem. Daarnaast werkt een domotica systeem niet per se op basis van het hierboven genoemde principe van "roepen en maar hopen dat de apparatuur de opdracht verwerkt"; de apparatuur kan terugkoppeling geven over de status en zodoende weet je systeem bijvoorbeeld of de televisie of versterker de opdracht ook daadwerkelijk heeft verwerkt. Zo zie je bijvoorbeeld direct op je afstandsbediening of je televisie aan is, wat het huidige volume is van je versterker en welke verlichting er momenteel is aangeschakeld. Op die manier kan een systeem echt "slim" gemaakt worden; gebruik je je versterker bijvoorbeeld alleen voor televisie kijken, dan is het onnodig om deze aan te hebben wanneer je televisie uit is. En staat je huis in "slaapstand", dan kan het systeem zo worden geprogrammeerd dat alle audiovisuele apparatuur is uitgeschakeld, en alleen de buitenverlichting brandt.

Maar de apparatuur van Crestron kan meer, veel meer. Bekijk bijvoorbeeld op uw afstandsbediening of smartphone de beelden van je beveiligingscamera, gebruik de afstandsbediening als intercom of zie de weersvoorspellingen van jouw woonplaats. De mogelijkheden zijn eindeloos.crestron afstandsbediening

 

Backwards compatible

Een Engelse term die belangrijk is bij de keuze voor domotica is "backwards compatibility". Dit houdt zoveel in, dat apparatuur die je al in huis hebt nog geïntegreerd kan worden met je domotica systeem. Zo hebben we verschillende soorten apparatuur geïntegreerd die al aanwezig was in bestaande woningen. Denk hierbij aan het zonnescherm dat al jaren aanwezig is, of de ketel die al aanwezig was voordat je je huis kocht. Maar ook "forward compatibility" is mogelijk, zo zorgden we er recentelijk voor dat een klant zijn nieuw gekochte Nest thermostaat kon bedienen met een al zeven jaar oude Crestron afstandsbediening. Omdat Crestron als marktleider in domotica systemen constant up-to-date blijft, profiteren gebruikers van dergelijke voordelen.

Waar je met een universele afstandsbediening vaak de te bedienen apparatuur afstemt op de afstandsbediening, is het bij Crestron juist andersom; de focus ligt op integratie en dus afstemming van het domotica systeem op jouw apparatuur.

Concrete voorbeelden van de voordelen van domotica

Als voorbeeld van de voordelen van domotica kunnen we een bestaand huis nemen dat al voorzien is van een alarmsysteem, thermostaat en home cinema systeem. Door de toepassing van een Crestron domotica systeem integreren we deze verschillende systemen en dat heeft verschillende voordelen. Zo heeft vrijwel elk alarmsysteem bewegingsmelders, die normaal gesproken alleen worden gebruikt wanneer het alarmsysteem is ingeschakeld. Wanneer het domotica systeem echter weet wanneer er beweging is een ruimte is, zijn er ineens veel meer toepassingen te bedenken. Zo kan de verlichting nu bijvoorbeeld geschakeld worden op basis van deze sensoren, en gebruik je je oude alarmsysteem ineens om energie te besparen. Wanneer je 's ochtends wakker wordt en het alarmsysteem uitschakelt, wordt de thermostaat automatisch ingesteld op de juiste temperatuur, en wanneer de zon opkomt hoeft er buiten geen lamp meer te branden.
Door zogenaamde "scenes" in te stellen, kan de verlichting in huis worden afgestemd op de voorkeur die je hebt ingesteld bij bijvoorbeeld het kijken van een film. En als jij wilt dat op eerste kerstdag jouw favoriete Spotify kerst playlist wordt afgespeeld, dan kan dat.

Domotica is veel meer dan een universele afstandsbediening

Samengevat kan gesteld worden dat domotica veel meer is dan alleen een universele afstandsbediening; waar een universele afstandsbediening voornamelijk reageert op opdrachten, reageert een domotica systeem op de terugkoppeling die het krijgt vanuit alle gekoppelde apparatuur en sensoren. Met de keuze voor een systeem van Crestron investeer je daarnaast in een oplossing die meegroeit met de ontwikkelingen in de markt. Niet voor niets wordt Crestron toegepast in bijvoorbeeld het Witte Huis, de grootste hotelketens en de meest luxe woningen ter wereld.

 

Interesse in domotica in je woning?

10 simpele tips om uw wifi verbinding te verbeteren

Grote kans dat u dit artikel leest vanaf een laptop of mobiel apparaat, en dus over uw wifi verbinding. En als dat zo is, dan is de kans groot dat u zo nu en dan een probleem heeft met de kwaliteit van uw verbinding.

Gelukkig zijn er een aantal simpele manieren waarmee u uw bereik kunt verbeteren. Hieronder vindt u 10 eenvoudige tips om uw wifi bereik te verbeteren.

ubiquiti access points

1) Plaats uw router zoveel mogelijk in het midden van uw huis

Een draadloze router zendt het wifi signaal evenredig in alle richtingen. Dat betekent dat het signaal, wanneer u uw router in een hoek van uw huis of bij een raam plaatst, voor een groot deel verloren gaat. Wellicht komt uw verbinding binnen in bijvoorbeeld de meterkast die zich in een hoek van het huis bevindt, maar de aanschaf van een netwerkkabel is niet duur, en het verplaatsen van uw router kan een enorm verschil maken in het bereik van uw signaal.

2) Zorg dat uw router niet op de grond staat

Er zijn twee redenen om uw router hoger te plaatsen; de eerste is, dat de meeste routers zo zijn ontworpen dat het signaal licht naar beneden wordt uitgezonden vanuit de antenne. Daarnaast komt een wifi signaal moeilijk door beton, cement en metaal, drie materialen die in uw vloer aanwezig zijn.

Plaats uw router dus minimaal een meter van uw vloer af voor een zo goed mogelijk resultaat. Dit is ook waarom het niet verstandig is om uw router in de kelder van uw huis te plaatsen.

3) Probeer uw router te plaatsen in de ruimte waar u het meest gebruik maakt van internet

Waar u uw router ook plaatst, het signaal zal het best zijn in de ruimte waar hij zijn signaal verzendt. De ideale plaats van uw router is dus een ruimte die zoveel mogelijk in het midden van het huis is, en waar u verwacht veel gebruik te maken van de verbinding.

4) Geef uw router de ruimte

Omdat een wifi signaal door vele materialen geabsorbeerd kan worden, is het verstandig om deze zoveel mogelijk de ruimte te geven. Plaats hem niet in de meterkast of achter een kast of ander meubelstuk. Als u uw router kunt zien vanaf de andere kant van de kamer heeft u een goede plek.

5) Hou uw wifi router uit de buurt van andere elektronica

Allerlei elektronische apparatuur kan uw wifi signaal verstoren; de magnetron, televisies en draadloze telefoons bijvoorbeeld. Alles dat een elektromagnetisch signaal verstuurt of een motor heeft, kan in theorie uw signaal beïnvloeden. Daarom is het verstandig uw router niet direct bij uw televisie of andere audiovisuele apparatuur te plaatsen.

Ook grote metalen objecten zoals archiefkasten of spiegels hebben een negatief effect op het signaal, en plaats uw router ook niet naast een aquarium omdat ook water het wifi signaal blokkeert.

6) Eén antenne horizontaal, de andere verticaal

Omdat het signaal van uw router loodrecht wordt verzonden aan de stand van uw antenne, is de algemene veronderstelling dat beide antennes verticaal geplaatst dienen te worden, zodat het signaal horizontaal wordt verzonden. Alhoewel deze theorie klopt, is het ook zo dat de verbinding van uw apparatuur met de router het best is, wanneer de antennes van beide apparaten in dezelfde stand zijn uitgelijnd.

De meeste laptops hebben een horizontaal afgestelde antenne maar die van uw tablet of telefoon kan, afhankelijk van hoe u deze vast heeft, een andere stand hebben. Door één antenne horizontaal en de andere verticaal in te stellen, dekt u alle mogelijkheden af en vergroot u uw bereik in huis.

7) Meet uw bereik

Er zijn verschillende apps waarmee u het bereik in uw huis in kaart kunt brengen, en de zwakke plekken kunt vinden. Met apps als Cloudcheck of Amped's Wi-Fi Analysis kunt u eenvoudig bepalen of de locatie van uw router de juiste is.

8) Configureer uw router

In sommige situaties kunnen aanpassingen in uw router het signaal drastisch verbeteren.

Om de instellingen van uw router aan te passen, heeft u het IP adres van uw router nodig, en de inloggegevens. Wanneer onbekend, kunt u deze bij uw provider opvragen. Bij slecht bereik zijn er twee opties die de moeite zijn om aan te passen.

De eerste is het kanaal waarop uw wifi opereert; voor nieuwere routers is vaak niet meer nodig, maar oudere routers hebben vaak problemen met andere apparatuur (van bijvoorbeeld uw buren) die op hetzelfde kanaal opereert. Deze oudere routers hebben in totaal 14 kanalen (1 t/m 14), waarbij kanaal 1, 6 en 11 de beste keuze zijn omdat deze het minst overlappen met de andere kanalen. Heeft u momenteel problemen, probeer dan één van deze kanalen om te zien of dit uw wifi verbinding verbetert.

Een andere optie is het updaten van de software in uw router. Deze software wordt firmware genoemd, en de meeste leveranciers stellen de laatste firmware gratis beschikbaar op hun website. Controleer merk en type van uw router, en raadpleeg de website van de fabrikant voor de laatste versie en update instructies.

9) Test of uw provider zelf niet het probleem is

Alhoewel problemen met uw wifi verbinding meestal te verhelpen zijn op basis van bovenstaande tips, kan het natuurlijk ook zijn dat de verbinding met internet zelf het probleem is. De beste manier om dit te testen is een zogenaamde "speedtest". Probeer zo'n speedtest met uw laptop, waarbij u de snelheid eerst test wanneer u verbonden bent met het wifi netwerk, en daarna d.m.v. een netwerkkabel direct in uw router. Wanneer de test een veel beter resultaat geeft wanneer u werkt met een kabel, weet u dat het probleem zit in het wifi signaal. Wanneer u ook met een bekabelde verbinding een trage snelheid meet, kunt u dit melden bij uw provider.

10) Installeer nieuwe apparatuur

Als bovenstaande tips geen resultaat geven, is het wellicht raadzaam een nieuwe router of access point aan te schaffen. Voor grotere woningen adviseren wij het plaatsen van meerdere access points op strategische plaatsen in huis. Het plaatsen van een zogenaamde repeater kan soms uitkomst bieden, maar wordt door ons niet aangeraden omdat het draadloos uitbreiden van uw netwerk ook kan leiden tot storingen en een mindere kwaliteit. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden en hebben ervaring met meerdere merken netwerkapparatuur die gemakkelijk is te installeren en discreet kan worden geplaatst.

Beter wifi bereik in huis?