Grote kans dat u dit artikel leest vanaf een laptop of mobiel apparaat, en dus over uw wifi verbinding. En als dat zo is, dan is de kans groot dat u zo nu en dan een probleem heeft met de kwaliteit van uw verbinding.

Gelukkig zijn er een aantal simpele manieren waarmee u uw bereik kunt verbeteren. Hieronder vindt u 10 eenvoudige tips om uw wifi bereik te verbeteren.

ubiquiti access points

1) Plaats uw router zoveel mogelijk in het midden van uw huis

Een draadloze router zendt het wifi signaal evenredig in alle richtingen. Dat betekent dat het signaal, wanneer u uw router in een hoek van uw huis of bij een raam plaatst, voor een groot deel verloren gaat. Wellicht komt uw verbinding binnen in bijvoorbeeld de meterkast die zich in een hoek van het huis bevindt, maar de aanschaf van een netwerkkabel is niet duur, en het verplaatsen van uw router kan een enorm verschil maken in het bereik van uw signaal.

2) Zorg dat uw router niet op de grond staat

Er zijn twee redenen om uw router hoger te plaatsen; de eerste is, dat de meeste routers zo zijn ontworpen dat het signaal licht naar beneden wordt uitgezonden vanuit de antenne. Daarnaast komt een wifi signaal moeilijk door beton, cement en metaal, drie materialen die in uw vloer aanwezig zijn.

Plaats uw router dus minimaal een meter van uw vloer af voor een zo goed mogelijk resultaat. Dit is ook waarom het niet verstandig is om uw router in de kelder van uw huis te plaatsen.

3) Probeer uw router te plaatsen in de ruimte waar u het meest gebruik maakt van internet

Waar u uw router ook plaatst, het signaal zal het best zijn in de ruimte waar hij zijn signaal verzendt. De ideale plaats van uw router is dus een ruimte die zoveel mogelijk in het midden van het huis is, en waar u verwacht veel gebruik te maken van de verbinding.

4) Geef uw router de ruimte

Omdat een wifi signaal door vele materialen geabsorbeerd kan worden, is het verstandig om deze zoveel mogelijk de ruimte te geven. Plaats hem niet in de meterkast of achter een kast of ander meubelstuk. Als u uw router kunt zien vanaf de andere kant van de kamer heeft u een goede plek.

5) Hou uw wifi router uit de buurt van andere elektronica

Allerlei elektronische apparatuur kan uw wifi signaal verstoren; de magnetron, televisies en draadloze telefoons bijvoorbeeld. Alles dat een elektromagnetisch signaal verstuurt of een motor heeft, kan in theorie uw signaal beïnvloeden. Daarom is het verstandig uw router niet direct bij uw televisie of andere audiovisuele apparatuur te plaatsen.

Ook grote metalen objecten zoals archiefkasten of spiegels hebben een negatief effect op het signaal, en plaats uw router ook niet naast een aquarium omdat ook water het wifi signaal blokkeert.

6) Eén antenne horizontaal, de andere verticaal

Omdat het signaal van uw router loodrecht wordt verzonden aan de stand van uw antenne, is de algemene veronderstelling dat beide antennes verticaal geplaatst dienen te worden, zodat het signaal horizontaal wordt verzonden. Alhoewel deze theorie klopt, is het ook zo dat de verbinding van uw apparatuur met de router het best is, wanneer de antennes van beide apparaten in dezelfde stand zijn uitgelijnd.

De meeste laptops hebben een horizontaal afgestelde antenne maar die van uw tablet of telefoon kan, afhankelijk van hoe u deze vast heeft, een andere stand hebben. Door één antenne horizontaal en de andere verticaal in te stellen, dekt u alle mogelijkheden af en vergroot u uw bereik in huis.

7) Meet uw bereik

Er zijn verschillende apps waarmee u het bereik in uw huis in kaart kunt brengen, en de zwakke plekken kunt vinden. Met apps als Cloudcheck of Amped's Wi-Fi Analysis kunt u eenvoudig bepalen of de locatie van uw router de juiste is.

8) Configureer uw router

In sommige situaties kunnen aanpassingen in uw router het signaal drastisch verbeteren.

Om de instellingen van uw router aan te passen, heeft u het IP adres van uw router nodig, en de inloggegevens. Wanneer onbekend, kunt u deze bij uw provider opvragen. Bij slecht bereik zijn er twee opties die de moeite zijn om aan te passen.

De eerste is het kanaal waarop uw wifi opereert; voor nieuwere routers is vaak niet meer nodig, maar oudere routers hebben vaak problemen met andere apparatuur (van bijvoorbeeld uw buren) die op hetzelfde kanaal opereert. Deze oudere routers hebben in totaal 14 kanalen (1 t/m 14), waarbij kanaal 1, 6 en 11 de beste keuze zijn omdat deze het minst overlappen met de andere kanalen. Heeft u momenteel problemen, probeer dan één van deze kanalen om te zien of dit uw wifi verbinding verbetert.

Een andere optie is het updaten van de software in uw router. Deze software wordt firmware genoemd, en de meeste leveranciers stellen de laatste firmware gratis beschikbaar op hun website. Controleer merk en type van uw router, en raadpleeg de website van de fabrikant voor de laatste versie en update instructies.

9) Test of uw provider zelf niet het probleem is

Alhoewel problemen met uw wifi verbinding meestal te verhelpen zijn op basis van bovenstaande tips, kan het natuurlijk ook zijn dat de verbinding met internet zelf het probleem is. De beste manier om dit te testen is een zogenaamde "speedtest". Probeer zo'n speedtest met uw laptop, waarbij u de snelheid eerst test wanneer u verbonden bent met het wifi netwerk, en daarna d.m.v. een netwerkkabel direct in uw router. Wanneer de test een veel beter resultaat geeft wanneer u werkt met een kabel, weet u dat het probleem zit in het wifi signaal. Wanneer u ook met een bekabelde verbinding een trage snelheid meet, kunt u dit melden bij uw provider.

10) Installeer nieuwe apparatuur

Als bovenstaande tips geen resultaat geven, is het wellicht raadzaam een nieuwe router of access point aan te schaffen. Voor grotere woningen adviseren wij het plaatsen van meerdere access points op strategische plaatsen in huis. Het plaatsen van een zogenaamde repeater kan soms uitkomst bieden, maar wordt door ons niet aangeraden omdat het draadloos uitbreiden van uw netwerk ook kan leiden tot storingen en een mindere kwaliteit. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden en hebben ervaring met meerdere merken netwerkapparatuur die gemakkelijk is te installeren en discreet kan worden geplaatst.

Beter wifi bereik in huis?

10 simpele tips om uw wifi verbinding te verbeteren