Wat is domotica?

Het woord "domotica" is afkomstig van het Latijnse woord domus (huis) en tica van informatica, telematica en robotica. De officiële definitie van domotica is: De integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven.

Domotica is meer dan alleen verlichting

In Nederland is de associatie die men met domotica systemen heeft nog te vaak alleen de bediening van verlichting. Alhoewel belangrijk, is dit slechts een onderdeel van een goed ontworpen domotica systeem. Denk bijvoorbeeld aan televisies, mediaspelers, thermostaten en alarmsystemen die vanuit een centraal punt worden aangestuurd. Schakelt u voor het slapen gaan het alarmsysteem in, kan bijvoorbeeld de verlichting worden gedimd terwijl de thermostaat op de nachtstand gaat en de televisies worden uitgeschakeld. Alles volledig op basis van uw eigen wensen.

artcoustic6

Domotica, home automation of smart home

Internationaal wordt domotica "home automation" genoemd, het automatiseren van een woning. Vooral in de Verenigde Staten is home automation gemeengoed; huizen vanaf een bepaalde prijsklasse zijn daar standaard uitgevoerd met domotica. Ook "smart home" is een bekende term die tegenwoordig ook in Nederland veel wordt gebruikt. Hoe slim een "slimme woning" is, hangt volledig af van de kwaliteit van de besturing en programmering van uw domotica systeem. Wij staan u graag bij in het gehele proces, van ontwerp tot oplevering.

Verschillende domotica systemen

Er zijn verschillende domotica systemen op de markt, en met de opkomst van "Internet of Things" komen er steeds meer merken op de markt die zich profileren als domotica systeem. Crestron is al bijna 50 jaar actief als leverancier van luxe domotica systemen, met de nadruk op integratie. Crestron is meer dan een slimme thermostaat waar eventueel ook nog een rookmelder op kan worden aangesloten; de systemen van Crestron zijn te koppelen met vrijwel elke televisie, versterker of andere audiovisuele apparatuur, maar ook beveiligingscamera's, zonwering en alarmsystemen zijn vanuit een enkele interface te bedienen. En omdat Crestron al zo lang actief is in de markt, kunnen ook uw bestaande apparaten meestal prima worden toegevoegd aan uw domotica systeem.

Meer weten over domotica?

Audio/Video
Een woning heeft meer technologie dan ooit. Dat betekent maar al te vaak een wirwar aan kabels om nog maar te zwijgen over de tafel vol afstandsbedieningen.

Lees meer

Beveiliging
Alarmsystemen zijn een mooi voorbeeld van het voordeel van integratie. Zo kunt u denken aan het integreren van uw alarmsysteem in een domotica systeem.

Lees meer

Klimaatbeheersing
Een “slimme thermostaat”, we zien ze tegenwoordig steeds meer. Maar een oplossing wordt pas echt slim wanneer al uw componenten geïntegreerd op elkaar zijn afgestemd.

Lees meer

Verlichting
Verlichting zet de sfeer en is belangrijk voor uw algemeen gevoel van welbehagen. Ook hier zijn de voordelen van integratie duidelijk; maak bijvoorbeeld gebruik van bewegingsmelders of lichtsensoren.

Lees meer