Wanneer wij uitleggen wat domotica in huis betekent, en laten zien hoe je alle apparatuur in huis kunt bedienen vanaf een enkele afstandsbediening, tablet of smart phone, krijgen we regelmatig de vraag wat nu het verschil is met een "universele afstandsbediening". De vergelijking is begrijpelijk, maar in dit artikel zullen we proberen uit te leggen wat de fundamentele verschillen zijn.

Wat doet een universele afstandsbediening?

De kans is groot dat je in je woonkamer een televisie, DVD of Blu-Ray speler en bijvoorbeeld een Apple TV of andere mediaspeler hebt. Wellicht heb je ook een home cinema systeem (versterker) voor surround geluid. Deze apparaten hebben allemaal een afstandsbediening en worden individueel van elkaar bediend. Met een universele afstandsbediening als de Logitech Harmony zet je bij deze apparatuur een zogenaamde "hub" neer, die je koppelt aan de verschillende apparatuur. Hiermee wordt het mogelijk om alle apparatuur te bedienen met een enkele afstandsbediening. Zelfs het bedienen van verlichting is tegenwoordig mogelijk, mits er gebruik gemaakt wordt van een merk dat daarvoor geschikt is (zoals Philips Hue). Over het algemeen werken deze systemen op basis van het verzenden van een signaal, waarbij ervan uitgegaan wordt dat het signaal aankomt en het apparaat de opdracht heeft verwerkt.

Wat is dan het verschil tussen een universele afstandsbediening en domotica?

Het "toverwoord" bij domotica zoals de systemen van Crestron is integratie. Omdat een Crestron domotica systeem vrijwel alle gangbare protocollen in de markt ondersteunt, is ook vrijwel elk apparaat te koppelen aan het domotica systeem. Daarnaast werkt een domotica systeem niet per se op basis van het hierboven genoemde principe van "roepen en maar hopen dat de apparatuur de opdracht verwerkt"; de apparatuur kan terugkoppeling geven over de status en zodoende weet je systeem bijvoorbeeld of de televisie of versterker de opdracht ook daadwerkelijk heeft verwerkt. Zo zie je bijvoorbeeld direct op je afstandsbediening of je televisie aan is, wat het huidige volume is van je versterker en welke verlichting er momenteel is aangeschakeld. Op die manier kan een systeem echt "slim" gemaakt worden; gebruik je je versterker bijvoorbeeld alleen voor televisie kijken, dan is het onnodig om deze aan te hebben wanneer je televisie uit is. En staat je huis in "slaapstand", dan kan het systeem zo worden geprogrammeerd dat alle audiovisuele apparatuur is uitgeschakeld, en alleen de buitenverlichting brandt.

Maar de apparatuur van Crestron kan meer, veel meer. Bekijk bijvoorbeeld op uw afstandsbediening of smartphone de beelden van je beveiligingscamera, gebruik de afstandsbediening als intercom of zie de weersvoorspellingen van jouw woonplaats. De mogelijkheden zijn eindeloos.crestron afstandsbediening

 

Backwards compatible

Een Engelse term die belangrijk is bij de keuze voor domotica is "backwards compatibility". Dit houdt zoveel in, dat apparatuur die je al in huis hebt nog geïntegreerd kan worden met je domotica systeem. Zo hebben we verschillende soorten apparatuur geïntegreerd die al aanwezig was in bestaande woningen. Denk hierbij aan het zonnescherm dat al jaren aanwezig is, of de ketel die al aanwezig was voordat je je huis kocht. Maar ook "forward compatibility" is mogelijk, zo zorgden we er recentelijk voor dat een klant zijn nieuw gekochte Nest thermostaat kon bedienen met een al zeven jaar oude Crestron afstandsbediening. Omdat Crestron als marktleider in domotica systemen constant up-to-date blijft, profiteren gebruikers van dergelijke voordelen.

Waar je met een universele afstandsbediening vaak de te bedienen apparatuur afstemt op de afstandsbediening, is het bij Crestron juist andersom; de focus ligt op integratie en dus afstemming van het domotica systeem op jouw apparatuur.

Concrete voorbeelden van de voordelen van domotica

Als voorbeeld van de voordelen van domotica kunnen we een bestaand huis nemen dat al voorzien is van een alarmsysteem, thermostaat en home cinema systeem. Door de toepassing van een Crestron domotica systeem integreren we deze verschillende systemen en dat heeft verschillende voordelen. Zo heeft vrijwel elk alarmsysteem bewegingsmelders, die normaal gesproken alleen worden gebruikt wanneer het alarmsysteem is ingeschakeld. Wanneer het domotica systeem echter weet wanneer er beweging is een ruimte is, zijn er ineens veel meer toepassingen te bedenken. Zo kan de verlichting nu bijvoorbeeld geschakeld worden op basis van deze sensoren, en gebruik je je oude alarmsysteem ineens om energie te besparen. Wanneer je 's ochtends wakker wordt en het alarmsysteem uitschakelt, wordt de thermostaat automatisch ingesteld op de juiste temperatuur, en wanneer de zon opkomt hoeft er buiten geen lamp meer te branden.
Door zogenaamde "scenes" in te stellen, kan de verlichting in huis worden afgestemd op de voorkeur die je hebt ingesteld bij bijvoorbeeld het kijken van een film. En als jij wilt dat op eerste kerstdag jouw favoriete Spotify kerst playlist wordt afgespeeld, dan kan dat.

Domotica is veel meer dan een universele afstandsbediening

Samengevat kan gesteld worden dat domotica veel meer is dan alleen een universele afstandsbediening; waar een universele afstandsbediening voornamelijk reageert op opdrachten, reageert een domotica systeem op de terugkoppeling die het krijgt vanuit alle gekoppelde apparatuur en sensoren. Met de keuze voor een systeem van Crestron investeer je daarnaast in een oplossing die meegroeit met de ontwikkelingen in de markt. Niet voor niets wordt Crestron toegepast in bijvoorbeeld het Witte Huis, de grootste hotelketens en de meest luxe woningen ter wereld.

 

Interesse in domotica in je woning?

Domotica is veel meer dan een universele afstandsbediening