Een HDMI switch, of HDMI matrix, kan je als TV- of filmliefhebber veel plezier bezorgen. Een HDMI matrix wordt ook wel een "multiroom HDTV systeem" genoemd, omdat hij het mogelijk maakt om meerdere HDMI apparaten (zoals Apple TV, Ziggo, Tele2 of KPN box) op meerdere locaties tegelijk af te spelen.

Dit betekent dat je een film vanaf je DVD of Blu-ray speler tegelijkertijd op al je TV's in huis kunt tonen, of op elke TV een ander beeld, of elke combinatie die daartussen zit. Een HDMI switch is vooral handig voor huishoudens met verschillende HDMI apparaten zoals Apple TV, die niet gebonden willen zijn aan een apparaat per kamer. Met een HDMI switch kan die ene Apple TV gebruikt worden in elke kamer in huis; druk bijvoorbeeld in de woonkamer op pauze, en kijk verder in de slaapkamer.

Wat zijn de voordelen van een HDMI switch?

televisie_met_HDMI_switch

Met een HDMI switch houd je de ruimte rondom de TV netjes. Geen kabels en kastjes in het zicht, en bij combinatie met een domoticasysteem slechts een enkele afstandsbediening. Apple TV en andere kastjes worden netjes weggewerkt op een centraal punt en kunnen op al je televisies worden bekeken. Geen extra kastje van Ziggo of Tele2 voor de televisie in de slaapkamer of kinderkamer; deel simpelweg slim apparaten in de verschillende ruimten.

Welke HDMI switch heb ik nodig?

Er zijn verschillende soorten HDMI switchen, maar veel voorkomende configuraties zijn de 4x4 en 8x8 HDMI matrix. Een 4x4 matrix kan een maximaal van 4 "bronnen" aan; denk aan een Apple TV, twee televisie (KPN, Tele2, Ziggo) kastjes en een Blu-ray of DVD-speler. Daarnaast kan een 4x4 HDMI matrix de beelden laten zien op vier beeldschermen. Zo toon je die live voetbalwedstrijd vanaf een enkel kastje op vier televisies in huis, of kijk je die film of serie vanaf een enkele Apple TV in zowel de woonkamer als de keuken.
Een 8x8 switch werkt op exact dezelfde manier maar, je raadt het al, heeft 8 bronnen en kan het beeld naar 8 televisies tegelijkertijd sturen.

Hoe werkt een HDMI switch?

cat5hdmi

Links: netwerkkabel Rechts: HDMI kabel

Ongeacht de grootte van de HDMI switch, of de keuze voor een 4K of 1080p HD model, je hebt hetzelfde nodig. De HDMI switchen die wij leveren (Crestron of HDAnywhere) werken beiden over een CAT5e/6 netwerkkabel. Vanuit de HDMI switch wordt het signaal over een enkele netwerkkabel verzonden naar de televisie. Heb je bijvoorbeeld een 4x4 HDMI switch en vier televisies, dan heb je dus vier netwerkkabels nodig, één naar elke televisie. Bij de televisie wordt een kleine ontvanger uit het zicht geplaatst, en vanuit die ontvanger gaat de HDMI kabel naar de televisie.

Waarom die kabels? Kan dat niet draadloos?

multiroomimage

Alhoewel draadloos muziek streamen naar alle kamers in huis tegenwoordig redelijk betrouwbaar kan, is dit voor hoge kwaliteit video niet het geval, zeker niet wanneer het tegelijkertijd naar meerdere kamers in huis moet gebeuren. Video vraagt een veel hogere bandbreedte dan audio en (zeker live) TV wil je liever niet zien bufferen. Met een bekabelde oplossing kun je tot 100 meter (en in speciale gevallen nog veel meer) ver alle bronnen tonen op je televisies zonder enig verlies van kwaliteit!

Maar hoe bedien ik dan mijn apparatuur?

Goede vraag, en hier zijn verschillende oplossingen voor. De eerste oplossing is het gebruik van "infrarood oogjes". Elke HDAnywhere switch wordt standaard geleverd met een infrarood ontvanger per TV. Op deze manier wordt het infrarood signaal "verlengd", en bedien je de Apple TV of Ziggo box centraal vanaf elke televisie.

Dan heb ik toch nog steeds verschillende afstandsbedieningen?

Inderdaad, met bovenstaande oplossing heb je voor elk apparaat dat je bedient nog steeds een aparte afstandsbediening nodig. Wil je al je apparatuur bedienen vanaf je iPad of een enkele afstandsbediening, dan gaan we praten over domotica. Wat domotica is, leggen we op deze pagina uit, maar simpel gezegd zorgen we er met domotica voor dat je al je apparatuur kunt bedienen vanuit een centraal punt. Zo kun je met een druk op de knop kiezen voor Apple TV in de woonkamer, waarna je televisie wordt ingeschakeld en het juiste signaal naar je televisie wordt verstuurd. Bediening van je Apple TV of welk apparaat dan ook vanaf een door jou gekozen apparaat, of dit nu je telefoon, iPad of speciale afstandsbediening is. Door het combineren van een HDMI switch met domotica heb je zo in elke kamer hoogwaardig beeld, geen kastjes en draden meer in het zicht, en bediening van al je apparatuur zonder een stapel afstandsbedieningen op tafel!

Wat kost een HDMI switch?

Zoals uitgelegd zijn er verschillende soorten HDMI switchen, maar hou rekening met ongeveer 1200 euro voor een 4x4 HDMI switch (1080p). Dat is natuurlijk veel geld, maar bedenk goed welke voordelen je hebt na installatie; geen aanschaf van extra Apple TV's per ruimte, geen extra TV abonnementen per kamer en toegang tot al je beelden op elke televisie in huis!

In elke kamer haarscherp beeld?

Wat is een HDMI switch?