Een belangrijke keuze bij de aanschaf van uw domoticasysteem: welke schakelaars wilt u gaan gebruiken. Een domoticasysteem is in staat om alle techniek in uw huis aan te sturen, maar niet elk type schakelaar is daarvoor geschikt. Kort gezegd zijn er twee typen "schakelaars" voor domoticasystemen; bedrukt en niet bedrukt.

Niet-bedrukte schakelaars

Met niet-bedrukte schakelaars bedoelen we schakelaars waarop geen tekst zichtbaar is. Deze hebben een conventionele uitstraling, waarbij je zou verwachten dat de functionaliteit ook conventioneel is: bij een druk op de knop gaat het licht aan of uit bijvoorbeeld. Wanneer u veel waarde hecht aan een minimalistische look van uw schakelmateriaal, zijn bijvoorbeeld de design schakelaars van Basalte een goede keuze. Met Basalte schakelaars heeft u een ruime keuze in materialen die uitstekend passen bij elk type interieur. Zelfs het bedienen van uw zonwering en audio/video is mogelijk met deze schakelaars, maar het is de vraag of u dit moet willen, tenzij u uw visite bij elk bezoek uit wilt leggen dat er niet op de knop rechtsboven gedrukt mag worden omdat dan de audio installatie uit zal gaan. Bij het gebruik van blanco schakelaars adviseren wij dan ook de functionaliteit hiervan zo veel mogelijk te beperken tot het schakelen van verlichting. Dit kunnen scenes zijn voor het hele huis bij binnenkomst, of simpelweg die ene lamp in de keuken.

Bedrukte schakelaars

Bedrukte schakelaars zijn schakelaars waarop met tekst is aangegeven welke functie de verschillende knoppen hebben. Zo kunt u denken aan een knop met de tekst "Dineren", die ervoor zorgt dat de verlichting precies zo wordt ingesteld als u wilt tijdens een diner, en daarnaast wordt bijvoorbeeld uw favoriete radiostation op de achtergrond ingeschakeld. Of een knop "Slapen", die de verlichting in huis uitschakelt, het alarmsysteem activeert en de verwarming in huis omlaag stuurt. Door visuele terugkoppeling (de knop "Slapen" licht op) weet u exact in welke stand het systeem zich bevindt.

Wilt u meer doen met uw schakelaars dan alleen verlichting? Dan adviseren we u te kiezen voor schakelmateriaal voorzien van tekst, zodat voor iedereen duidelijk is welke functie welke knop heeft.

Niet uitleggen

Als u uw gasten bij binnenkomst moet uitleggen hoe uw schakelmateriaal werkt, is er iets mis. Wij denken graag met u mee tijdens de ontwerpfase van uw systeem, en zorgen er zo voor dat de keuzes die u maakt op het gebied van ontwerp ook aansluiten op uw functionele wensen.

Schakelaars in een domotica systeem