crestron_building_management

Voor een vereniging van eigenaren (VVE) kan, zeker in het geval van appartementencomplexen, de installatie van een domotica systeem, of in dit geval een gebouwbeheersysteem, interessant zijn. Hoe vaak loopt u niet een gedeelde ruimte in die volledig leeg is, maar ook volledig verlicht? Of staat u voor een defecte lift, zonder te weten of dit wel gemeld is bij de leverancier? Slechts twee voorbeelden van situaties waarbij gebouwbeheer een rol kan spelen.

Bij het noemen van de naam domotica of gebouwbeheer komen vaak dezelfde vragen of opmerkingen naar voren. In dit artikel proberen we hiervan de meest voorkomende te benoemen en beantwoorden.

Domotica is duur

De installatie en programmering van een domotica systeem kan, afhankelijk van de wensen en eisen van de eindgebruiker, een flinke investering zijn. Maar juist wanneer energiebesparing een belangrijk uitgangspunt is van de installatie, kan de terugverdienperiode korter zijn dan u denkt. Denk hierbij naast directe energiebesparing ook aan de langere levensduur van uw installaties.

Wij zijn tevreden met onze installateur

U denkt aan domotica, maar wilt niet overstappen op een andere installateur. Uw huidige installateur kent uw elektrotechnische installatie door en door, maar richt zich niet op domotica. Dit is voor ons het ideale uitgangspunt. Wij concentreren ons op integratie, niet op installatie, en werken graag samen met kundige installateurs die ervaring hebben met uw systemen. Onze doelstelling is daarnaast om uiteindelijk een systeem op te leveren dat niet alleen voor u, maar ook voor uw installateur van toegevoegde waarde is. Denk bijvoorbeeld aan automatische meldingen bij een defect lichtarmatuur of een storing aan de lift. Uw installateur kan zelfs bevestigen dat hij de storing heeft ontvangen, en op een centraal display aangeven wanneer hij verwacht aanwezig te zijn om de storing op te lossen.

Werkt het wel met onze oude apparatuur?

Alhoewel technisch gebouwbeheer in Nederland relatief nog niet lang op grote schaal wordt toegepast, is dit op international niveau al langer de standaard. Dit houdt in dat veel apparatuur al op de één of andere manier de mogelijkheid biedt om te worden aangestuurd vanuit een centraal systeem, of om storingen of andere statusmeldingen door te geven. Zo is de kans aanmerkelijk groot dat de lift die u al ver voor de geboorte van de iPad naar uw verdieping bracht gewoon te integreren en monitoren is in een modern systeem.

Wat zijn de voordelen op het gebied van energieverbruik?

Zoals eerder benoemd kunt u denken aan het niet onnodig laten branden van verlichting, maar ook een gedetailleerd inzicht in uw verbruik kan verhelderend zijn. U heeft zowel in real time als (desgewenst) historisch inzicht in het verbruik per verdieping en kunt zodoende ingrijpen voordat u uw afrekening ontvangt. U kunt ervoor kiezen het systeem te integreren met de slimme meter van uw leverancier, of u kunt direct meten d.m.v. uw eigen apparatuur en zodoende uw gegevens naast die van uw leverancier leggen. D.m.v. uw historische data heeft u een onafhankelijk overzicht van uw verbruik wanneer u bijvoorbeeld een overstap naar een andere leverancier overweegt. Als beheerder van meerdere objecten kunt u het verbruik en de daarbij horende kosten vergelijken.

Hoe gaat dat met mijn oude sensoren?

Uw gebouw heeft al een alarmsysteem of brandmeldcentrale. Wat zijn hier de mogelijkheden m.b.t. integratie? De meeste van dit soort systemen hebben reeds de mogelijkheid tot integratie met een gebouwbeheersysteem. Of het nu gaat om een simple contact dat meldt dat er een inbraak is, of bidirectionele communicatie die gedetailleerd aangeeft waar een melding precies vandaan komt. Onze producten ondersteunen de gangbare protocollen in de markt, waardoor uw systemen werkelijk geïntegreerd samenwerken. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan het schakelen van verlichting op basis van reeds aanwezige bewegingsmelders van uw alarmsysteem, of het uitschakelen van uw mechanische ventilatie in geval van een brandmelding. Integratie kan zodoende de functionaliteit van uw bestaande apparatuur juist uitbreiden.

Wij denken bij ons nieuwbouwproject aan domotica

Wanneer u domotica in uw nieuwbouwproject overweegt, maar nog niet overtuigd bent van de voordelen, adviseren wij u graag. Ook als u besluit om initieel nog niet te investeren, is het zeer aan te raden om al tijdens de tekenfase rekening te houden met een eventueel later te installeren systeem. Het meenemen van loze leidingen is tijdens de bouw een stuk eenvoudiger en goedkoper dan wanneer e.e.a. al is opgeleverd. Wij zitten graag samen met uw architect of installateur aan tafel om zo vervelende situaties in de toekomst te voorkomen.

Zijn er ook voordelen voor individuele bewoners?

Wanneer een gedeeld complex is voorzien van een centraal gebouwbeheer of domotica systeem, kan dit ook voor individuele bewoners voordelen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een opzet waarbij bewoners individueel kunnen kiezen voor een eigen systeem. Zo’n systeem zou dan volledig zelfstandig kunnen worden gebruikt voor audio/video toepassingen, verlichting etc. in de woning, en daarnaast gekoppeld kunnen worden aan het centrale systeem. Zodoende kan het persoonlijke systeem een melding geven wanneer er iemand op de intercom drukt of wanneer er algemene meldingen zijn. Ook koppelingen met een gebouwbeheerder of toegang tot een gezamenlijk camerasysteem behoren tot de mogelijkheden. E.e.a. is volledig naar wens van de bewoners of gebouwbeheerder in te stellen, waarmee eventuele bezwaren m.b.t. privacy op individueel niveau kunnen worden benaderd. Tenslotte leert de praktijk dat de aanwezigheid van een domotica systeem een gunstige invloed heeft op de huizenprijs.

Zijn er meer voordelen te benoemen?

Elke situatie is uniek en vraagt om een eigen benadering, maar enkele voordelen van domotica in het geval van gedeeld vastgoed kunnen zijn:

  • Centrale monitoring van de status van apparatuur en ruimtes (denk hierbij ook aan beheerders van meerdere objecten)
  • Interactieve mededelingen op centrale displays
  • Aan- of afwezigheidsregistratie voor beheerders i.v.m. inbraakpreventie
  • Het gebruik van techniek om zodoende senioren de kans te bieden langer thuis te kunnen wonen
  • Het centraal aanbieden en inkopen van internet toegang, audio/video etc.

Wanneer u interesse heeft in de toepassing van techniek in uw gebouw komen wij graag eens bij u langs voor een vrijblijvende afspraak.

Domotica voor uw VVE?

Domotica voor de vereniging van eigenaren