plantingloeilamp

Domotica en de astronomische klok

Heeft u ook een klokschakelaar thuis voor uw verlichting? Handig, want zo schakelt u de verlichting in uw tuin om een bepaalde tijd aan of uit. Maar wanneer u de instellingen in de winter goed zet, brandt de verlichting in de zomer veel te vroeg, en andersom. Eigenlijk zou u de klok dagelijks bij moeten stellen, maar wat is dan de toegevoegde waarde nog?
In sommige maanden kan de zonsondergang na een week al een kwartier verschillen. Dat betekent dat u, wanneer u niet geregeld de klok aanpast, ofwel energie aan het verspillen bent, of geen verlichting heeft wanneer het al donker is buiten.

zonsondergang
Grafiek van het aantal daglichturen in Nederland 

Besparen met domotica

Onze domotica systemen beschikken over een astronomische klok. Dit betekent dat we uw locatie instellen, en uw systeem op basis van de locatie weet hoe laat bij u de zon opkomt, en ondergaat. Op basis hiervan kan vervolgens op maat worden ingesteld wanneer welke verlichting wordt aangeschakeld.
Wilt u bijvoorbeeld in uw woonkamer de verlichting automatisch aanschakelen bij aanwezigheid, dan kunt u ervoor kiezen om bij schemering, bijv. 20 minuten voor zonsondergang, daar de verlichting aan te schakelen. In de tuin is dat misschien nog niet nodig, en kiest u voor 5 minuten na zonsondergang.
U stelt dit één keer in, en hoeft er vervolgens nooit meer over na te denken of u energie verspilt.

Domotica, slim besparen met behoud van comfort

Heeft u verlichting in de tuin of oprit die werkt met een bewegingsmelder? We komen het nog vaak tegen dat dergelijke verlichting ook aan wordt geschakeld wanneer er buiten nog voldoende daglicht is. Wanneer een dergelijke bewegingsmelder wordt geïntegreerd in een domotica systeem, behoort dit tot het verleden en bent u er zeker van dat uw verlichting nooit onnodig brandt.
Een combinatie van slim besparen en comfort. Slechts een voorbeeld van de voordelen van domotica.

Besparen met domotica?

De astronomische klok