In oktober kondigde Google's Nest het Nest Weave protocol aan. Een "domotica protocol" dat het mogelijk maakt voor andere apparaten om direct te communiceren met de thermostaten, brandmelders en camera's van Nest. Goede ontwikkeling, of onnodig?
Weer een protocol
Met het Weave protocol voegt Google een protocol toe aan de toch al lange lijst met protocollen in domoticaland. Zo zijn BACNet, BatiBUS en EIB slechts enkele voorbeelden van standaarden die al jaren in de branche worden gebruikt. Met de populariteit van de Nest thermostaat is de verwachting dat marktleiders als Crestron in de domotica sector ook het Weave protocol binnen afzienbare tijd zullen ondersteunen, maar waarom een nieuw protocol, terwijl bestaande domotica protocollen ook gebruikt kunnen worden?
Alles draait om (jouw) data
De overname van Nest door Google was de op één na grootste in de geschiedenis van het bedrijf. Waarom zou een bedrijf als Google 3,2 miljard dollar investeren in een bedrijf dat zo'n vier jaar bestaat? Toegegeven, het design van de Nest thermostaat is uitmuntend, en het apparaat doet wat het moet doen: de temperatuur in huis regelen. Maar van lerende thermostaten zijn ontelbaar veel modellen op de markt, waarvan velen een stuk meer kunnen dan de Nest.
Wat is dan het onderscheidend karakter van de Nest? De Nest thermostaat is een slimme thermostaat die, en nu komt het, onderdeel is van de IoT familie. Dit IoT (Internet of Things) apparaat verzamelt de gegevens van jouw huishouden in "de cloud" (dat is een populaire naam voor andermans computer die ook op het internet is aangesloten), en analyseert die gegevens om zodoende de ervaring exact af te stemmen op jouw situatie.
Fantastische ontwikkeling, toch? Zeker, dat kleine apparaatje aan je muur heeft een enorm arsenaal aan computerkracht achter zich staan, dat volledig tot jouw beschikking staat en de apparatuur in jouw huis regelt d.m.v. jouw geografische locatie en gedrag. Het weet zelfs op welke dagen je waarschijnlijk wel of niet thuis bent en hoe laat je dagelijks opstaat. Met de komst van het Weave protocol weet het straks nog veel meer, bijvoorbeeld of je huisdieren hebt en hoe laat of hoeveel ze eten, of je deur wel op slot is en hoe laat, en of je je alarmsysteem niet bent vergeten in te schakelen. Zoveel functionaliteit voor slechts voor maar 250 euro.
Maar de "investering" die je als klant doet is meer dan alleen de 250 euro. Door deze apparatuur aan de muur te hangen wordt jouw huishouden onderdeel van een groot netwerk van huishoudens dat constant informatie levert aan centrale servers. Deze servers voegen de data samen en leveren zo uiterst waardevolle data voor verschillende partijen. Zo zijn er al verzekeringsmaatschappijen die korting geven op de inboedelverzekering wanneer je jouw Nest gegevens met hen deelt. Wat ons betreft niet onlogisch en, aangezien het hier gaat om vrijwillige vrijgave van jouw gegevens, ook niet per se onethisch. Maar wellicht begrijp je nu beter waarom Google een zo grote investering heeft gedaan in zo'n jong bedrijf; de klant koopt het product niet, de klant ís het product, en dan past het prima in de strategie van een bedrijf als Google.
Logisch dus
Met bovenstaande informatie in het achterhoofd is het vrij logisch dat een partij als Google zich niet conformeert aan bestaande standaarden. Deze zijn namelijk gericht op samenwerking van apparaten, waarbij Weave uitgaat van een Nest als middelpunt. Meer data dus, en nog wel van apparatuur die je niet eens zelf hoeft te ontwikkelen. Die thermostaat klinkt steeds slimmer, vind je ook niet?
Eerlijk vergelijken
"Ho ho!," horen we mensen al roepen, "hebben bedrijven als Crestron of AMX niet ook hun eigen protocollen?" Zeker, zo gebruikt Crestron voor haar eigen apparatuur bijvoorbeeld het Cresnet protocol, of het (op Zigbee gebaseerde) draadloze domotica protocol Infinet EX. Het verschil is, dat deze protocollen worden gebruikt om de communicatie tussen eigen apparatuur onderling zo stabiel en snel mogelijk te laten verlopen. Naast de eigen protocollen ondersteunt een partij als Crestron ook vrijwel alle standaarden in de markt. En het uitgangspunt is drastisch anders: gebruikersgemak en integratie. Zoveel mogelijk apparatuur kunnen laten samenwerken, om zo voor de klant een zo geïntegreerd mogelijke oplossing te bieden.
"Maar domotica systemen werken toch ook met een centrale processor, dat is toch ook gewoon een computer die mijn data verwerkt?" Klopt, met die kanttekening dat zo'n processor bij jou thuis staat, niet per se met het internet verbonden hoeft te zijn, en alleen data verzamelt wanneer jij dat interessant vindt.
Slimme eigenaren
Heb je al een Crestron systeem in huis, en ben je geïnteresseerd in een slimme thermostaat, dan hebben we goed nieuws voor je. Het brein heb je al in huis, en misschien is de enige "hardware" die je nodig hebt, een simpele temperatuursensor die uit het zicht te plaatsen is. Zo hou jij je muur vrij voor bijvoorbeeld een mooi kunstwerk of de foto van je (klein)kinderen. Bij de keuze voor domotica heb jij, samen met je architect, installateur en programmeur, vooruitgezien. Daar hebben we eigenlijk maar één woord voor: slim!