Een onderdeel van een audiovisuele installatie bij u thuis kan een HDMI (of beter, HDBaseT switch) zijn. Maar wat is dat precies, en wat zijn de voordelen?

Centraal geplaatste bronnen

Een groot voordeel van een HDMI switch, is dat u uw bronnen centraal kunt plaatsen. Dat klinkt wellicht technisch, maar het komt neer op het volgende:
Stel, u heeft een TV abonnement bij uw kabel- of internet provider, een Apple TV of andere streaming box en wellicht een Blu-ray speler of filmserver waarmee u uw films afspeelt. Deze heeft u nu allemaal direct aangesloten op uw televisie in de woonkamer. Dit betekent dat er meerdere HDMI kabels van uw apparatuur naar uw televisie of versterker gaan, wat soms een rommelig gezicht kan geven. Wegwerken in een TV meubel kan soms lastig zijn omdat veel apparatuur nog werkt met infrarood afstandsbedieningen, waarvoor een zichtverbinding nodig is. Daarnaast zijn deze bronnen alleen beschikbaar voor de televisie in de woonkamer.
Bij het toepassen van een HDMI switch worden alle bronnen centraal geplaatst, en gaat er vervolgens slechts één netwerkkabel van de switch naar uw televisie. Hier wordt het omgezet naar HDMI, waarna op uw televisie het gewenste beeld wordt vertoond. Dat betekent dus minder kabels maar ook minder kastjes die nodig zijn; uw TV tuner kan namelijk worden gebruikt voor alle TV's in huis die aangesloten zijn op de switch. Zet u nu bijvoorbeeld een uitzending op pauze in de woonkamer, kunt u verder kijken in de slaapkamer. Hetzelfde geldt uiteraard voor de Apple TV en andere aangesloten apparatuur.

Centrale besturing

Standaard wordt een HDMI switch geleverd met een infrarood ontvanger, waarmee u de apparatuur kunt aansturen met haar eigen afstandsbediening. Kiest u echter voor integratie d.m.v. domotica, dan kunt u d.m.v. slechts één afstandsbediening (of tablet, smartphone) al uw apparatuur bedienen. Druk bijvoorbeeld op de knop "NPO1" en uw televisie wordt aangeschakeld, de TV tuner wordt gekozen als input en het kanaal dat bij NPO1 hoort wordt gekozen. Ook verlichting, thermostaat etc. zou d.m.v. zo'n actie op uw voorkeur kunnen worden ingesteld, maar we blijven voor nu even bij het onderwerp.

Elke TV smart

Door apparatuur als Apple TV centraal beschikbaar te maken voor alle TV's in huis, zijn deze in één klap allemaal een "smart TV". U hoeft zich bij de aanschaf van uw TV dus geen zorgen te maken over de "slimme" functionaliteiten, die regelt u bij de bron. Komt er een nieuwe dienst uit als Netflix en ondersteunt uw televisie die niet? Geen zorgen, de kans is groot dat uw bronnen dit wel doen. Heeft u een nieuwe Apple TV? Op deze manier is deze beschikbaar op elke televisie in huis.

Van HD tot 4K

De merken die wij aanbieden, maken het mogelijk om zowel HD als 4K beelden te tonen. Heeft u in uw woonkamer 4K, maar in de andere ruimtes nog altijd een HD televisie? Geen probleem, uw beeld wordt aangepast aan uw specifieke situatie.

Bent u geïnteresseerd in de toepassing van een HDMI switch bij u thuis of in uw bedrijf? Wij komen graag bij u langs voor een vrijblijvende afspraak!

Minder kabels, meer functionaliteit?

Wat is een HDMI switch