Beeldbellen, zorgdomotica

Domotica en zorg zijn termen die steeds vaker in één adem genoemd worden, maar wat zijn nu praktische voorbeelden van toepassing van domotica in de zorg?

Zorg is persoonlijk, en dat geldt ook voor uw eisen; of u nu een zorginstelling bent, of een bezorgd kind van een ouder met een zorgbehoefte. Zorgdomotica dient derhalve op maat te worden aangeboden, en hieronder benoemen we enkele voorbeelden van domotica in de zorg.

Automatisch schakelen van verlichting

Bij ouder worden hoort vaak afname van gezichtsvermogen. Dan is het prettig wanneer er niet in het donker gezocht hoeft te worden naar een schakelaar wanneer men in de nacht bijvoorbeeld het bed verlaat, of wanneer een onverlichte gang in wordt gelopen. Zo combineren we comfort, veiligheid en energiebesparing d.m.v. slimme toepassing van techniek.

Slimme sensoren

Sensoren worden veel toegepast voor domotica in de zorg. Zo kunt u denken aan de bekende bewegingsmelders, maar ook sensoren in speciale drukmatten kunnen aangeven of een patiënt het bed verlaat. Op die manier kan ervoor gekozen worden om op basis van die informatie bijvoorbeeld het licht te schakelen en/of de centrale zusterspost op de hoogte te stellen dat er wellicht ergens behoefte is aan aandacht.

Alarmknoppen

Ook alarmknoppen worden veel gebruikt in de zorg. Domotica kan de link zijn tussen bijvoorbeeld alarmknoppen en intercom- of video observatie systemen. Een zorgverlener kan op zo'n manier direct inschatten hoe urgent een situatie is.

Observatie

D.m.v. camerasystemen in de zorgsector kan een ruimte worden geobserveerd, zonder direct het dagelijks proces te verstoren. Uit de praktijk blijkt echter dat enkel een camerasysteem in de zorg niet voldoende is. Met domotica creëert u een veilige omgeving door het samenvoegen van informatie. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen een camerasysteem met ingebouwde intelligentie te installeren. Stel op deze manier virtuele "grenzen" in en ontvang meldingen wanneer deze worden overschreden. U behoudt op deze manier de open structuur van uw instelling zonder op veiligheid te moeten inleveren.
Of combineer de eerder genoemde sensoren en controleer de beelden wanneer u een melding binnen krijgt. Observatie valt en staat bij alarmering, u kunt beter een lagere kwaliteit camera installeren in combinatie met alarmering, dan een duur camerasysteem dat alleen uw beelden doorgeeft en opneemt.

Schakelen van apparatuur

In instellingen waar bijvoorbeeld semi-zelfstandig gewoond wordt, kan domotica ook van grote waarde zijn. Denk bijvoorbeeld aan het uitschakelen van brandgevaarlijke apparatuur wanneer een persoon naar bed gaat, of het huis verlaat.

Aan- en afwezigheidsmeldingen

Bewegingsmelders zijn van origine bedoeld voor het melden van beweging. In de zorg kunnen bewegingsmelders juist van grote waarde zijn wanneer gemeld wordt dat er in een ruimte gedurende een vooraf ingestelde periode geen beweging is geweest. Maar niet alleen bewegingsmelders zijn in dit kader van toegevoegde waarde. Wanneer bijvoorbeeld de woonkamer niet is voorzien van een bewegingsmelder, kan zelfs het gebruik van de afstandsbediening, de lichtschakelaars of het openen en sluiten van een deur worden gebruikt voor het bepalen van aanwezigheid in een ruimte. Zodoende worden valse meldingen voorkomen, en hoeft een bewoner niet onnodig te worden gestoord.

Thermostaten

Wanneer een bewoner of patiënt een ruimte verlaat of bijvoorbeeld in bed ligt, is het verwarmen van de woonkamer wellicht onnodig. D.m.v. het koppelen van thermostaten en/of verwarmingssystemen aan een domotica systeem voorkomt u onnodig hoge energierekeningen, en zorgt u ervoor dat een ruimte op tijd op temperatuur is. Hetzelfde geldt uiteraard voor airconditioning, vaak van grote waarde in de zorg maar ook van grote invloed op uw eindafrekening van uw energiemaatschappij.

Beeldbellen

In de zorg wordt ook beeldbellen steeds populairder. Of het nu gaat om virtuele spreekuren of een simpele intercom, d.m.v. een beeldverbinding is het inschatten van een situatie vaak een stuk gemakkelijker dan enkel op basis van audio.
Wij adviseren u graag op dit gebied. Zo is het voor het gebruik van beeldbellen d.m.v. tablets bijvoorbeeld van groot belang dat de draadloze verbinding in uw instelling stabiel werkt. Dat betekent niet alleen maar zoveel mogelijk access points installeren, maar bijvoorbeeld ook prioriteit geven aan video verkeer op uw netwerk.
Maar ook een bedraad intercom systeem behoort tot de mogelijkheden. Wij kennen de uitdagingen op het gebied van infrastructuur en techniek, en komen graag vrijblijvend langs om uw situatie door te nemen.

Geïnteresseerd in domotica in de zorg?

Voorbeelden van domotica in de zorg