Smart TV's

Elke TV producent biedt ze wel aan; slimme televisies of "smart TV's" met ingebouwde functies als Netflix en apps. Maar moet je je keuze voor een televisie af laten hangen van de slimme functies ervan?

Een computer aan de muur

Een televisie heeft wat ons betreft één primaire taak; het zo goed mogelijk weergeven van de beelden die het ontvangt. De focus van producenten lijkt echter steeds meer te liggen op het bieden van allerlei extra's in de vorm van apps. Deze apps maken de TV vaak onnodig traag, en het zal niet de eerste keer zijn dat een televisie volledig onbruikbaar wordt door weer een nieuwe software update. Smart TV's zijn ondertussen meer computer dan televisie.

pro display rear projection 1

Schoenmaker, blijf bij je leest

In de vorm van mediaspelers als de Apple TV, Roku of bijvoorbeeld de Chromecast zijn er meerdere alternatieven om "slimme content" op je scherm te tonen. Deze producenten hebben als focus jouw gebruikersgemak en het stabiel aanbieden van diensten als Netflix. Daarnaast bieden ook providers als KPN tegenwoordig al in hun decoders dergelijke diensten aan. Ook bij deze providers zal de focus liggen op de ervaring van de klant, en met het grote aantal dezelfde decoders in hun klantenkring is onderhoud en uitbreiding van functionaliteit een manier om klanten te binden, waar bij televisieleveranciers de focus ligt op het verkopen van de televisie en zo snel mogelijk uitkomen met een nieuwe versie. Hierdoor is een televisie vaak al verouderd voor hij aan de muur hangt.

En die afstandsbedieningen dan?

Je bent enthousiast over je smart TV, want je hebt nog maar één afstandsbediening op je tafel liggen en daar bedien je alle functies mee. Dat is inderdaad een belangrijk voordeel van een smart TV. Maar door een installatie slim aan te pakken, en gebruik te maken van domotica kan dit eigenlijk nog veel mooier worden opgelost. Door integratie van al je apparatuur kun je d.m.v. één afstandsbediening zelfs veel meer bedienen. Denk hierbij aan de televisie, versterker en Apple TV, maar ook aan verlichting, Sonos of thermostaat. En zit je in de woonkamer een film te kijken op Netflix? Druk op pauze en kijk verder in je slaapkamer. Met een HDMI switch kun je je Apple TV of decoder namelijk overal in huis bekijken, en met domotica bedien je alles vanaf je afstandsbediening en/of telefoon, tablet of zelfs je Apple Watch.

tsr-thumb

Samenvattend luidt ons advies dus: laat je keuze van een televisie vooral afhangen van de beeldkwaliteit en het ontwerp dat je aanstaat. Slim hoeft hij niet te zijn, daar zijn meerdere andere oplossingen voor. Benieuwd naar welke oplossingen dit zijn? Neem even vrijblijvend contact op en we adviseren je graag!

Domotica, een slimme keuze

Smart TV, slimme keuze?