Domotica, wat is dat?

XS4All kampte deze zaterdag opnieuw met een landelijke storing van hun internet dienst. Een groot deel van de klanten had zodoende geen toegang tot internet, en ook telefonie werkte niet. Lastig, maar wat als de bediening van de apparatuur in huis ook afhankelijk is van internet?

Internet of Things, daarvoor is internet vrij belangrijk

Veel IoT (Internet of Things) apparaten worden bediend vanuit een app. Denk hierbij aan de populaire Nest thermostaat. Bediening hiervan gebeurt, ook al is het apparaat in huis geïnstalleerd, via internet. Geen nood, naar de thermostaat lopen en hem daar instellen werkt nog gewoon, maar het legt wel een pijnpunt bloot van de steeds populairder wordende IoT apparaten; het niet hebben van een centrale unit die communiceert met de verschillende apparatuur, betekent dat u bij een storing met internet genoegen moet nemen met handmatige bediening. Dat is bij één apparaat nog niet zo'n probleem, maar wanneer u heeft besloten te kiezen voor "domotica" op basis van IoT apparatuur, kan het knap vervelend zijn als uw apparatuur een aantal uren niet te gebruiken is.

Uw domotica systeem

De apparatuur van Crestron wordt voor u persoonlijk geïnstalleerd. Dit betekent dat deze in huis altijd reageert op commando's, en onderlinge communicatie tussen de verschillende componenten geen hinder ondervindt van een internet storing. Sterker, Crestron wordt ook veel toegepast op bijvoorbeeld jachten die het regelmatig zonder internet verbinding moeten doen. Op deze manier bent u ervan verzekerd dat u, ondanks een internet storing, nog steeds uw televisies, home cinema, verlichting en thermostaat kunt bedienen. Uw domotica systeem kan zelfs desgewenst melden wanneer uw verbinding weer online is, zodat u uw favoriete Netflix serie direct weer kunt oppaken waar u was gebleven.

Liever niet afhankelijk van internet bij het bedienen van uw apparatuur in huis?

Internetstoring legt verschil tussen IoT en domotica bloot