Zeggen wij domotica, dan denkt u aan...?

De kans is groot dat termen als "Wondere Wereld", "Chriet Titulaer" en "Huis van de toekomst" bij u opkomen. Alhoewel Chriet Titulaer zijn tijd ver vooruit was, en een aantal bijzonder accurate voorspellingen heeft gedaan, is de associatie die u heeft waarschijnlijk met techniek die ondertussen al verouderd of achterhaald is.

Domotica Chriet Titulaer

Domotica is meer dan lampen schakelen

Ook leggen veel mensen bij domotica alleen de link met het schakelen van verlichting in huis, al dan niet automatisch of met een iPad of ander smart device. Maar domotica is veel meer dan alleen het schakelen van verlichting, zo wordt vooral de integratie van audiovisuele apparatuur vaak onderbelicht.

Bespreek uw wens al bij uw architect

Omdat de wens voor domotica vaak wordt besproken met een elektrotechnisch installateur, is de toepassing van domotica in Nederland vaak ook vanuit die hoek ontworpen; het schakelen van verlichting is het uitgangspunt, en als het systeem meer kan is dat mooi meegenomen.
Hierdoor komt het soms voor, dat wensen op het gebied van het bedienen van televisies, audio, thermostaten enzovoorts pas later worden benoemd, en daar dus te laat rekening mee wordt gehouden. Wanneer u een huis gaat bouwen of verbouwen en u nadenkt over domotica is het erg belangrijk deze wens reeds uit te spreken gedurende de ontwerpfase bij uw architect.
Vraag uw architect of hij of zij, naast de installateur, een samenwerkingsverband heeft met een specialist op het gebied van domotica. Zodoende wordt met alle facetten van domotica rekening gehouden bij het ontwerp van uw woning, en komt u later niet voor verrassingen te staan, zowel functioneel als financieel.

Nee, niet alles is draadloos tegenwoordig

"Maar alles is toch draadloos tegenwoordig?" is een vraag die wij vaak horen. Alhoewel er steeds meer draadloze oplossingen zijn voor bestaande woningen, is dat niet per se de beste oplossing. Allereerst in financiële zin; een draadloos component bevat een zender en ontvanger en is zodoende vaak (veel) duurder in aanschaf dan een alternatief dat is bedraad.
Daarnaast zijn er draadloze oplossingen op de markt die gebruik maken van dezelfde frequentie als die van bijvoorbeeld uw wifi in huis. Alhoewel er zeker stabiele oplossingen zijn, kunt u zodoende te maken krijgen met storingen. Voor bijvoorbeeld een videodistributiesysteem kunt u eigenlijk niet zonder bekabeling; niets is zo vervelend als een stotterend beeld in uw luxe thuisbioscoop.
Ook zaken als online gaming, Netflix of Uitzending Gemist presteren vaak veel beter wanneer gebruik gemaakt wordt van de vertrouwde kabel. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat een slechte wifi verbinding de schuld is van de provider, terwijl de enige router in huis is verborgen in de meterkast.

Wat is domotica?

De officiële benaming van domotica kunt hier vinden, maar voor ons is domotica vooral persoonlijke luxe; uw apparatuur wordt zodanig op elkaar afgestemd, dat het doet wat u wilt en wanneer u dat wilt. De term "smart home" dekt wat ons betreft niet de lading, omdat een huis niet slim gemaakt wordt, maar afgestemd op uw wensen.
Wanneer deze wensen op tijd worden aangegeven, kunnen wij in samenwerking met uw architect en installateur werkelijk uw eigen droomhuis opleveren.

Interesse in domotica voor uw woning?

Domotica moet van het “Wondere Wereld” imago af