Een thuisbioscoop met als thema Star Trek, dat zal veel fans aanspreken. Dit is één van de mooiste thuisbioscopen in de categorie "thuisbioscopen met een thema". Ontworpen en geïnstalleerd door onze Amerikaanse collega's Audio Advisors en Acoustic Innovations, is dit een echt meesterwerk.

De anonieme eigenaar liet deze thuisbioscoop bouwen in Palm Beach County, Florida en zoals is te zien, is hij een echte science fiction liefhebber. Alhoewel hij naast "Trekkie" ook de andere genres een warm hart toedraagt, is het thema van Star Trek in deze home cinema tot in de puntjes doorgevoerd.

Crestron-Star-Trek2

Jaren geleden heeft de eigenaar de wens uitgesproken voor een traditionele thuisbioscoop, maar het viel Jay Miller, eigenaar van Acoustic Innovations, op dat hij een verzamelaar was van "vintage" video games. Vanuit dat uitgangspunt werden verschillende ideeën besproken voor een thuisbioscoop met een thema. "Een thema toepassen in een thuisbioscoop voegt veel toe, omdat het direct de sfeer zet en je het gevoel geeft dat er iets speciaals staat te gebeuren," aldus Miller.

En er gebeurde inderdaad iets speciaals. Al in 2002 begonnen de gesprekken over de thuisbioscoop. "In eerste instantie dachten we aan het nabouwen van de originele Starship Enterprise, NCC-1701," zegt Jeff Hoover van Audio Advisors, "maar uiteindelijk hebben we voor de looks van de NCC-1701-D gekozen, vanwege de grotere uitstraling."

De drie ruimtes waren in totaal 6 maanden werk, en resulteerden in een bar, thuisbioscoop en "ready room", met een totaaloppervlakte van 21 bij 7 meter.

Na een drankje in de "Intergalactic Bar" volgt de hoofdattractie: de thuisbioscoop. Achter in het theater is een kast verborgen. Buitenaardse wezens zijn hier niet te vinden, het biedt plaats aan de apparatuur van de thuisbioscoop. "Als je niet weet dat het daar is verborgen, heb je geen idee dat het zelfs bestaat," aldus Hoover.

De bronnen en AV distributie zijn geplaatst in een aangrenzende ruimte. Hier is ook de Kaleidescape apparatuur geinstalleerd, waarvan Hoover aangeeft dat het één van de grootste Kaleidescape installaties is die hij ooit heeft gezien in een particuliere thuisbioscoop. Hoe groot? Groot! Bij de laatste telling stonden er 8 servers waarop 3816 DVD's waren opgeslagen!

De lijst met apparatuur is indrukwekkend, en het theater heeft zelfs de prijs "beste thuisbioscoop met een thema" gewonnen van het prestigieuze CEDIA. Maar niet alleen CEDIA was onder de indruk van het theater. De eigenaar zelf was, in zijn eigen woorden "blown away" door de kwaliteit van beeld en geluid.

Maar, hoe geweldig de prestaties van de apparatuur in dit thuistheater ook mogen zijn, het sci-fi thema maakt het echt af. "De eigenaar heeft een grote verzameling rekwisieten, schaalmodellen en posters van Star Trek en deze zijn allemaal benut voor de ervaring," aldus Hoover. Hoogtepunten zijn onder andere een luchtsluis inclusief geluidseffecten, een "red alert" knop op het Crestron touchscreen waarmee de LED verlichting in stijl rood gaat knipperen en waarmee originele Star Trek geluiden door de speakers schreeuwen. "Als je niet weet dat het komt, is het schrikeffect groot!"

De eigenaar is al bezig met een nieuw project, en alhoewel de details nog niet bekend zijn, zijn onze verwachtingen groot.

In dit project zijn onder andere producten van Crestron en Kaleidescape toegepast. Voor meer informatie over deze producten kunt u contact met ons opnemen.

Ook een eigen thuisbioscoop?

Bron: Electronic House 
Alle foto's door Robert Brantley

Buitenaards mooie thuisbioscoop