De term "smart home" wordt tegenwoordig veel gebruikt wanneer er over domotica wordt gesproken. Maar wat verstaan we precies onder een "smart home", en wat zijn de voordelen voor u als bewoner?

Een smart home is zo slim als de bewoner het maakt

Een smart home is een moderne term voor een huis dat is voorzien van domotica, ofwel huisautomatisering. Onderdeel hiervan kan bijvoorbeeld zijn het automatisch schakelen van uw verlichting, "slimme" thermostaten of het gebruik van sensoren die lichtniveau's, beweging of temperatuur meten. Op basis van die informatie worden acties gedefinieerd, bijvoorbeeld het licht uitschakelen en de temperatuur van de thermostaat naar beneden wanneer u afwezig bent. Dergelijke instellingen zijn persoonlijk, en worden op basis van uw input als bewoner aangegeven. Heeft u bijvoorbeeld graag de hele dag de verlichting aan, terwijl de verwarming op 25 graden staat, dan is dat hoe uw systeem wordt ingesteld. Is het, vanuit het oogpunt van energieverbruik, slim? Daar valt over te twisten, maar het is uw voorkeur. Wij spreken dan ook liever over technologie op maat, dan over een smart home.

De verschillende toepassingen van een "smart home"

Ook de toepassing van domotica in huis is per klant verschillend. Zo vindt de één het voldoende om verlichting te kunnen schakelen met de iPad, terwijl de ander liever voor volledige integratie van audiovisuele apparatuur gaat. Hieronder noemen we enkele gangbare toepassingen van domotica in een "smart home" (domotica systeem):

- Bediening en automatisering van verlichting
- Koppelingen met alarmsysteem en camerasysteem
- Bediening van televisies
- Bediening van audio streamers zoals Sonos of Bose
- Bediening van media spelers als Apple TV
- Integratie van bijvoorbeeld Spotify, Netflix etc.
- Centrale plaatsing van TV tuners, Blu-ray spelers, filmservers etc.
- Integratie van intercom, deurbediening of bediening van de centrale poort
- Audio distributie
- Video distributie

Zoals u ziet zijn er vele toepassingen voor domotica, waarmee u uw eigen smart home kunt verwezenlijken. Met de systemen die wij leveren kiest u voor een product waarmee u desgewenst op kleine schaal kunt beginnen, u bent verzekerd van de mogelijkheid tot uitbreiding in de toekomst.

Uw eigen smart home?