Op enig moment heeft u zich vast afgevraagd welk effect "wifi straling" heeft op uw gezondheid en die van uw kinderen. Zeker nu wifi vrijwel overal aanwezig is, zowel thuis als onderweg. 

De meesten van ons leven inderdaad in een omgeving gevuld met wifi signalen, een typisch huis heeft vrijwel altijd minimaal één router geïnstalleerd, en er zijn in het gemiddelde huis minstens vijf wifi apparaten aanwezig. We vertrouwen op wifi op school, verwachten wifi in hotels en zelfs op het terras kunnen we niet meer zonder wifi. We worden constant omringd door wifi signalen, en sommige mensen vrezen dat deze signalen invloed hebben op onze genetica, of andere schade kunnen toebrengen.

Een grote reden voor deze zorg is dat wifi signalen worden geassocieerd met een vorm van straling, een term die bij veel mensen zorg opwekt, en terecht! Maar om het potentiële gevaar van wifi goed in te schatten, is het belangrijk te begrijpen dat er veel verschillende vormen van straling bestaan waaraan het lichaam kan worden blootgesteld, met een groot verschil in het effect op de gezondheid.

Sommigen zeggen dat wifi geen enkel effect heeft op ons lichaam, vanwege de fundamentele principes van wifi signalen. Wifi opereert in de laag vermogen radio frequentie (RF) band, een spectrum dat een lage hoeveelheid energie produceert ten opzichte van andere radio toepassingen, laat staan vormen van elektromagnetische straling.

Het is waar dat bepaalde krachtige vormen van straling een negatief effect kunnen hebben op onze gezondheid, zonnestraling is hiervan een voorbeeld. Wifi wordt echter op een zo laag vermogen uitgezonden dat de kans op beschadiging van lichaamscellen of het ontstaan van bijvoorbeeld kanker nihil is. Om e.e.a. in perspectief te plaatsen: een wifi signaal is ongeveer 100.000 keer minder krachtig dan een traditionele magnetron, een apparaat waar vrijwel iedereen regelmatig gebruik van maakt.

Dit betekent echter niet dat de discussie voorbij is, er zijn onderzoeken beschikbaar die een link leggen tussen geheugenverlies en blootstelling aan draadloze signalen. Dit was vooral het geval wanneer de signalen dicht bij het hoofd werden uitgezonden, zoals bijvoorbeeld een telefoon die tegen het hoofd werd gehouden. Sommige van deze studies waren echter gesubsidieerd door bedrijven die producten leverden ter afscherming van RF signalen. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft, op basis van meer dan 25.000 onderzoeken gedurende drie decennia, verklaard dat er geen bewezen verband bestaat tussen laag vermogen RF signalen en gezondheidsrisico's.

Wifi specialist nodig?

Wifi en gezondheid, de feiten
Tagged on: